Prikkelbare darm

Zes granen pannenkoek
Bepaalde voeding kan een hevige reactie uitlokken of sommige klachten verminderen

Een onrustige darm kan ook voorkomen bij fibromyalgie. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren of verminderen. En toch blijft het vaak gissen wat je wel/niet kunt eten omdat de klachten zo wisselend zijn. PDS kan je leven in meer of mindere mate beinvloeden.

De ene keer is er verstopping, de andere keer hol je naar de wc. En een enkele keer is er niets aan de hand. Wisselend en grillig zijn de klachten bij een prikkelbare darm. Ook kan het voorkomen dat je oogt als een “opgeblazen luchtballon” door gasvorming, waardoor dat geweldige jurkje of shirt die dag ineens niet meer kan. (En dan natuurlijk net op zo’n moment dat je naar een feest of verjaardag moet… ).

Oplossing?

Door de veelheid aan klachten ben ik gaan letten op wat ik eet. En, ik ben er nog lang niet. Want elke keer verschijnt er iets wat beter lijkt te zijn.

Doorzetten

Het zoeken naar alternatieven is tijdrovend en een hele klus. Zeker als je toch al snel vermoeid bent door de fibromyalgie, of veel last hebt van je darm, maar het kan de moeite waard zijn.

Wat werkt voor jou?

Minderen voordat je schrapt

Drie kopjes koffie per dag lokt een sterkte reactie uit? Ik probeerde dan eerst te kijken hoe het ging met slechts één kop koffie, in plaats van drie.

Gezonder eten laat fibromyalgiepijnen niet voor honderd procent verdwijnen maar kan wel het gevoel geven fit bezig te zijn en zorgen voor dat beetje extra boost

Een prikkelbare darm laat zich niet zomaar temmen. Minderen, iets eten met mate en bepaalde dingen schrappen werkt tot nu toe het beste voor mij.

 

 

 

Advertenties