Positief blijven in tijden van Corona

Hoe doe je dit als je nog andere gezondheidsklachten hebt of tot een risicogroep behoort?

Zelf probeer ik natuurlijk zo min mogelijk risico’s te nemen door de richtlijnen zo goed mogelijk proberen op te volgen en weg te blijven van onnodige zaken. Door afspraken te verzetten of uit te stellen.

Conditie opbouwen?

Nog meer werken aan een betere conditie is soms lastig als je zo snel vermoeid bent, maar lichte oefeningen doen die bij je passen geeft je in ieder geval een “beetje power” of een iets beter gevoel over jezelf.

Omgaan met onzekerheid?

Dit is een lastige. Het ligt er ook aan of je alleen woont of samen of dat je met een gezin bent.

Als chronisch zieke (of met een bepaalde handicap) leefde je vaak al bij de dag, nu nog meer. De toekomst was al onzeker. Het ver vooruitkijken valt weg. Maar de toekomst valt niet te voorspellen en wat je niet zelf in de hand hebt kun je niet beïnvloeden. Ook in dit geval kan kijken naar wat er nog wel is, of wat er nog mogelijk is, een beetje helpen.

Nieuwsberichten volgen?

Enkel het nieuws dat wel op de feiten, en niet op sensatie belust is, in de gaten houden geeft iets meer rust in je hoofd. Maar dan wel slechts een of twee keer per dag, niet vaker dan nodig is.

Bezig blijven?

Soms is het beter om afleiding te zoeken.

Soms lukt dit niet omdat je je aandacht er niet meer bij kunt houden omdat je al zoveel aan je hoofd had/hebt.

Soms lijkt het geen zin meer te hebben om nog dat ene project af te maken waarmee je bezig bent (dit herken ik zelf ook). Omdat je denkt dat het toch niets meer uitmaakt.

Het verhaal voor een roman waarmee ik bezig was is nog van “voor Corona”.

Over die glamoureuze tijd vol weelde, waarin ook mensen zijn die worstelen; maar dan op een andere manier. Gezondheidszaken werden vaak weggewuifd of verdoezeld voor de buitenwereld, omdat daar geen plek voor was. Er was geen plek voor mensen die op de een of andere manier niet genoeg succes hadden of niet voldeden aan een norm. Er was schaamte, veel jaloezie, competitie of machtsvertoon. De bewoners die elkaar leerden kennen in het boek Verhuisd merken dat het ook anders kan.

Nu is het voor velen ineens duidelijk hoe belangrijk echte steun, vriendschap of liefde is.

Humor

Het verhaal is grappig en humorvol. En humor is iets dat we ook nodig hebben, vooral in deze tijden.

Zo begon het eerste deel van dit verhaal in de fictie roman Verhuisd, waarin je subtiel tussen de zinnen kunt doorlezen hoe het er toen aan toeging. En daarna hoe het verder ging. Hoe ermee om werd gegaan. Tien jaar geleden.

Of ik het vervolg-verhaal af maak valt te betwijfelen, op dit moment staat mijn hoofd er nog niet naar en mocht het op een dag wel zo zijn dan krijgt dit verhaal een ander einde dan de bedoeling was…


Update 29 april 2020: het verhaal komt er! Deze roman zal binnenkort verschijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s