Fibromyalgie is topsport!

Dat het hebben van fibromyalgie topsport is wordt duidelijk na het lezen van dit boek dat over fibromyalgie gaat.

Van bed naar beter
Fibromyalgie is zwoegen, zweten, vallen en opstaan…

Eerst dit i.v.m. Coronavirus (begin maart 2020): heb jij het ervoor over om twee weken of een tijdje in isolatie te gaan? Wat is twee weken nu op een mensenleven? Vele chronisch zieken zijn al aan huis gebonden, krijgen minder of geen bezoek (en mensen zonder kinderen & kleinkinderen al helemaal). Of zijn al gewend aan thuiszitten*, leven al in het hier en nu, hebben als het goed is al een voorraadje in de vriezer met verse groenten en dergelijke (maar dat maakt het niet minder zwaar, dat is het wel als inkomsten wegvallen).

Iemand die bijna nooit ziek is kan zich niet of nauwelijks voorstellen hoe dit is. In isolatie gaan doe je voor de ouderen, zieken, de kwetsbaren in de samenleving en de rest van de bevolking. Dat doe je niet voor niets.

Steun elkaar, heb begrip voor ex-Coronapatiënten, houd je aan de regels en kijk vooruit.

Corona lijkt niet “zomaar ‘n griepje”!


Nu terug naar het artikel over fibromyalgie. Hoe maak je het (weer) dragelijk, hoe krijg je (weer) kracht om (weer) op te staan na het (veelvuldig) “vallen”? Hoe ga je jezelf (weer wat meer) postief voelen (of worden)?

Je hebt het gevoel dat je de marathon gelopen hebt, zelfs na een klein klusje…

Het gaat over lotgenoten die vertellen hoe leven met fibromyalgie is zoals ook de therapieën en behandelaars. (Hoe gaat het verder na een behandeling, welke doet wat?).

Het begint vaak met vage klachten die niet met een foto of bloedonderzoek aan te tonen zijn, klachten waarop maar geen verlossend antwoord komt waardoor je in de onzekerheid blijft zitten.

Vergeetachtigheid (fibromist) komt voor. Toen ik dit boek schreef was ik steeds bang “dat ik nog iets vergeten was”. Naderhand ontdek je dat het er wel gewoon in staat. En wat zoal vergeten was staat hier. Het omvat zo veel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vergeetachtigheid hoeft helemaal niet zo’n ramp te zijn als je beseft dat “je nog iets vergeten was”…

Thuis zijn

Tips bij thuiszitten* staan in ook het boek. Hoe je andere dingen kunt gaan doen (als je gezondheid het toelaat). Hoe je er anders mee om kunt gaan. Voor sommige patiënten is dit tijdelijk, voor anderen voor altijd.

Als het een situatie is die je zelf niet in de hand hebt dan helpt het om te kijken naar wat je zelf nog eventueel kunt doen.

In de zon* zitten, even de tuin in of tuinieren, iets lekkers koken of bakken, een mooie film kijken, berichtje sturen, appen, thuis fitnessen, dingen doen waaraan je nooit toekwam of een leuk boek lezen zijn manieren om de moeilijke thuiszit-tijd door te komen…

Dit informatieve boek is verkrijgbaar bij de online boekhandels en via mij.

Meer informatie en reviews over het boek Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie? lees je op mijn website -even scrollen naar beneden (en op de uitgebreide website over deze aandoening van Huubsfibromyalgiesite)

In de zon* maak je vitamine D aan. Meningen zijn verdeeld of je dit ook achter glas of zonnebadend voor het raam doet. Het gaat om het gevoel dat je erbij krijgt: voel je je naderhand net zo vrolijk of herboren als na een zonnesessie in de open lucht? De zon heeft je dan wel bereikt, op een bepaalde manier op je ingewerkt. Wat maakt het dan uit of het wel of niet echt zo is? Het positieve gevoel daarna is ook wat waard.

Uit het boek Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie?

Feiten & fabels

Natuurlijk zijn dit de terugkerende dingen bij fibromyalgie. Men zoekt een oorzaak. En telkens duikt er iets nieuws op.

Fabels?

Dat men door overgewicht fibromyalgie krijgt – toen ik slank was kreeg ik het. Overgewicht kan bijvoorbeeld kniepijn wel verergeren maar kniepijn kan ook komen door artrose (om maar iets te noemen). Misschien dat vergeten wordt dat je door de pijn en vermoeidheid minder in staat bent om te bewegen en dat je juist hierdoor (door fibromyalgie) zwaarder wordt. Hoe je hieruit kunt komen lees je ook in Van bed naar beter.

Alleen perfectionisten krijgen het – is dit een feit of fabel? Waar baseert men dit op?

Je krijgt steeds tips of goede raad waar je wanhopig van raakt – ik denk dan vaak dat dit in de eerste instantie goed bedoeld is, omdat er vaak iets nieuws opduikt “dat nu wel zou helpen” en dat het dan “zonde” is om het niet te gaan proberen. Maar: lang niet altijd alles is even veilig. Overleg altijd met je arts als je iets niet zeker weet.

Meer over fibromyalgie lees je in Van bed naar beter (of op de site).

Fibromyalgie is…

“Fibromyalgie is niet: eerst de hele dag werken, daarna sporten en die avond ook nog gezellig vrienden te eten krijgen. Het is misschien: paar uur per week werken met pauzes, een sport die bij je past of op een andere dag eten met vrienden.”

“Mensen met fibromyalgie mogen juist trots zijn op zichzelf in plaats zichzelf zo af te kraken. Veel is al doorstaan en doorstaan nog steeds veel! (Een griep gaat vaak over, fibromyalgie komt en gaat en komt en gaat… )”

“Ik bèn geen fibromyalgie, ik héb het toevallig.”

“Fibromyalgie lijkt zoveel op andere aandoeningen dat het lang kan duren eer je achter de diagnose bent.”

“Of je nu rijk bent of arm, fibromyalgie kan eenzaam maken maar als je met mensen bent die op dezelfde golflengte zitten is dat anders.”

Fibromyalgie omarmen is niet hetzelfde als bij de pakken neerzitten. Het is hetzelfde als het een plek geven, accepteren dat het er nu eenmaal is. Pas dan kun je verder… “

“Voordeel van een kwaal is dat je gaat beseffen wat pas echt belangrijk is in het leven, wat er echt toedoet. Nutteloze oppervlakkigheden kunnen als tijdverspilling ervaren worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s