Waarom “niet lullen, maar poetsen” niet altijd werkt

Doorgaan
De uitdrukking “niet lullen, maar poetsen” werkt soms flink op de zenuwen, als je wel je best doet voor je gevoel, maar eigenlijk niet (meer) verder kunt door bepaalde klachten.

Gewoon doorzetten, volhouden, doorgaan! Als je dit telkens te horen krijgt wanneer je fibromyalgie hebt (of slechthorend en/of tinnitus), dan voel je uiteindelijk vanzelf wel hoe laat het is.

Stel je bent in een lawaaige omgeving en de tinnitus wordt steeds erger. Maar je blijft in die omgeving omdat anderen dit ook doen. Stel je zit in een groep te praten en vangt alles maar half op of je moet op de tolk letten, maar je bent eigenlijk te moe om naar de volgende bijeenkomst te moeten voor vandaag omdat je zo ingespannen luistert. Stel je hebt pijn in je knieën. Maar je moet op je hurken zitten om de parketplanken vast te spijkeren en deze klus moet echt afkomen want er wachten nog meer klanten. (Dit zijn enkele voorbeelden). Resultaat: nog meer pijn, moeheid en noem maar op. Maar je wordt nu eenmaal gepust door je omgeving, denkt dat je het net als zij ook moet volhouden, of je denkt dat je anders niet meer voor vol aangezien wordt en meer van dit soort dingen.

Almaar slechter en beroerder

De klachten verbeteren niet bij het doordouwen. Het wordt juist erger. Zo erg, dat je op een gegeven moment thuis in bed belandt of iets niet meer (zo goed) kunt (doen). Herken je dat? Tijd om te kijken naar hoe het anders kan! Ontdek je eigen grenzen. Misschien heb jij meer rust pauzes nodig? Misschien zijn er andere dingen die voor jou veel beter werken?

Meer lees je in het e-book Omgaan met fibromaylgie (of in het boek Wij horen met onze ogen! over gehoorverlies).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s