Voor vintagefans – echte vintage of niet?

Echt vintage enkellaarsjes jaren tachtig
Echte vintage schoeisel is vaak helemaal van leer, stevige kwaliteit en mooi, en wordt vaak nog mooier door de jaren heen. Laarzen uit het verleden hebben vaak een wijde schacht, soms een wat dunnere of hardere loopzool.

Echte vintage, je houdt er van of niet.

Om echte vintage van neppers of replica’s te onderscheiden is gezien mijn “bouwjaar” wat makkelijker.

Heel handig, want sommige items blijven gewoon leuk, en tegenwoordig is vintage nog steeds hot!

Vintage popje jaren zestig
Lappen popje uit de sixties! (Ze heeft al eens een niet zo nette restauratie gehad)

Retro

Retro is nieuwer dan vintage, er wordt veel nieuwe “vintage” of retro gemaakt. Dit zijn spullen met de look uit vervlogen tijden.

Let voor de verandering maar eens op: iets wordt vintage genoemd, maar intussen is er van dat kledingsstuk of voorwerp wel een aantal verkrijgbaar. Soms zie je zelfs klant reviews erbij staan en dat is een teken dat er meer van dat artikel verkocht is.

Echte vintage?

Echte vintage komt uit de jaren tachtig en eerder. Echte vintage is uniek. Er is geen of nauwelijks een tweede van te krijgen, je bent vaak de enige met zo’n uniek item!

Geen massa ervan in de omloop, dus je hebt iets leuks waar je blij van kunt worden als je hier zomaar eens tegenaan loopt. En waar je niet zo snel op uitgekeken raakt.

Van voor de eighties

Wanneer je iets vintage noemt, en wanneer niet, is voor veel mensen verschillend. Ik hou het bij de stelregel alles wat ouder is dan de jaren tachtig is vintage, alles wat ouder is dan vijfenzeventig of honderd jaar is antiek.

Hou jij ook zo van unieke vintage items?


Meer over vintage:

Vintage pop Wildebras
Zeldzaam popje, vooral vanwege haar kleur en het feit dat ze al behoorlijk oud is.

Antieke pop?

Hierover schreef ik eerder. Inmiddels ben ik – na veel gezoek en rondvragen in de poppenwereld – al veel te weten gekomen over dit zestig centimeter lange popje. Ze kwam uit een mal, en er is een blanke versie van waarmee ik nog op de foto sta toen ik klein was.

De blanke versie ben ik helaas kwijtgeraakt. Deze donkere versie met blauwe ogen en beweegbare ledematen is zeldzaam, dus uniek. Het is bijna honderd procent zeker dat ze een Wildebras is. Maar het is niet zeker of ze al antiek genoemd kan worden, aangezien ze niet handgemaakt is. Wel is zeker dat ze ouder is dan vijftig jaar want ze heeft, voor dat ik haar kreeg, ook nog bij mijn oma gestaan. Vintage, in dit geval, als ze niet al tegen de honderd loopt.

Spaanse botijo

Oude kruik, Spaanse botijo
Echt vintage waterkruik, nu ook veel nagemaakt.

Dit kruikje stond jarenlang in de kast bij oma. Het is dus ouder dan vijftig jaar. Het verhaal erachter is duidelijk geworden. Het werd gebruikt als water of wijnkruik, om de inhoud koel te houden.

Toen ik op bezoek kwam zei het me niet zoveel, je lette er niet op, het ding stond daar gewoon. Maar nu blijkt dat er niet veel meer van zijn. Wel nieuwe, dus nagemaakt. Die van mij is echt 😉

Retro?

Armband brons jaren tachtig
Echte vintage armband uit de eighties. Tegenwoordig veel nagemaakt.

Zoals ik al zei, veel dingen worden nagemaakt. Je ziet ze nieuw in de winkel. Daarom is het soms ook zo moeilijk om ze van echt te onderscheiden. Het materiaal is vaak wel verschillend, vroeger werden er betere materialen gebruikt, omdat mensen er langer mee deden moest het van goede kwaliteit zijn.

De kwaliteit van echte vintage is vaak beter!

Bij kleding ligt het aan de staat van de stof, want stof kan vergaan. Zelfgebreide popenkleertjes kunnen gaan scheuren op den duur. Die kun je beter heel voorzichtig reinigen of juist niet wassen, maar uithangen voor het raam, voor de zekerheid.

Nineties en sixties

Retro riem uit de nineties, jaren zestig stijl
Retro in de nineties, bijna vintage anno nu.

Neem nu deze damesriem. Die kocht ik in de jaren negentig. Ze kwamen ook veel voor in de jaren zestig. Maar in de nineties werd het nagemaakt, dus was dat retro. Nu is de riem ouder dan twintig jaar. Bijna vintage dus!

Veel vintage spullen overgebleven

Nu is het zo dat we door de zolderopruiming veel echte vintage over hadden. Ze zijn bewaard gebleven in dozen, dus veel is nog heel. Zelfs stamkaarten uit de oorlog kwamen tevoorschijn. Nog meer dus dan wat hier allemaal op de foto’s te zien is. Dit is nog maar een greep.

Kringloopwinkel

Heb veel naar de kringloopwinkel gebracht. Wie weet zie jij ze daar nog wel liggen als vintage- of kringloopfan! 😉

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s