Blijvend van de fibromyalgie afkomen?

pijn benen
Last van je spieren hebben of overal pijntjes waarnemen maar geen oorzaak kunnen vinden en jarenlang doktershoppen voordat de diagnose fibromyalgie komt

Als je gaat zoeken naar een oplossing voor alle klachten en eerst de ervaringen van anderen wilt horen dan merk je dat de resultaten verschillend zijn.

De ene mens komt wel van de fibro af, de ander niet. De een heeft baat bij dry needling, de ander bij iets anders.

Wat helpt wel?

Behandelingen die ik probeerde hadden meestal maar tijdelijk effect. Nog nooit ben ik volledig verlost geweest van de fibro of de pijnklachten. Dan leg je jezelf uiteindelijk maar erbij neer want het is toch niet anders.

Er waren mensen en boeken die zeiden dat je er nooit helemaal vanaf komt. En dat het verspilde energie was om je elke keer te storten op een (pijnlijke of intensieve) behandeling of nieuwe therapie. En telkens de teleurstelling moeten verwerken omdat het weer niet was gelukt, wat veel stress (dus kans op vergering van de fibro) veroorzaakt.

Zij die wel genezen

Maar hoe kan het dat er personen zijn die er wel helemaal vanaf zijn gekomen en zelfs jubelend vol trots met een brede glimlach op sociale media pronken?

Daar wordt dan van gezegd dat die geen fibromyalgie hebben gehad (geloof me, dat heb ik zelf ook een tijdje geloofd, omdat het zo ongelooflijk klinkt, te mooi om waar te zijn). Die had vast geen fibro of had het vast in lichte mate.

Dat negatieve, daar heb ik een beetje moeite mee. Net alsof je niet beter mag worden. Ook al klinkt zoiets nog steeds als een sprookje, maar is het niet geweldig als iemand voorgoed van de fibromyalgie afkomt?

Iedereen een eigen ervaring?

Ik vind dat het voor iedereen anders is en dat iedereen voor zichzelf mag bepalen of uitproberen waar hij/zij het meeste baat bij heeft. Bij jou helpt iets misschien wel goed, bij mij niet. Klaar.

Als niets helpt?

Dan duikt er op een dag weer iets nieuws op, waarbij je het opnieuw aandurft om te gaan proberen. (Zonder al te hoge verwachtingen, inmiddels). Op dit moment heb ik weer iets nieuws op het oog. En als het helpt dan hoor je dat wel een keer. Ik noem de behandeling bewust eens niet bij de naam omdat het toch verschillend is per mens, wat helpt en wat niet.

Combinatie met andere klachten

Het is denk ik wel zo dat als je “alleen maar” fibromyalgie hebt, voor de rest geen andere handicaps of aandoeningen erbij hebt, dat het eenvoudiger zoeken is naar een oplossing, dan dat er sprake is van een ingewikkelde combinatie van klachten (de ene klacht kan een andere versterken).

Helaas behoor ik tot die laatste groep dus het kan heel goed mogelijk zijn dat jij veel meer baat bij een bepaalde behandeling hebt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s