Beter een gebroken been – onbegrip bij reumatische klachten?

Gebroken been is zichtbaar, reuma niet, blog
Wat doe jij met onbegrip? Laat je het gaan of trek je het aan?

Fibromyalgie is een vorm van reuma zegt men. Ervan uitgaande dat het zo is kan het ook voorkomen in combinatie met andere klachten zoals bijvoorbeeld artrose. De ene keer lukt iets wel, de andere keer niet. 

En ja, daarmee ontstaat er onbegrip. En heel veel ook. Het maakt niet uit wat je doet of hoe je eruit ziet, het onbegrip is er altijd. Herkenbaar?

Onbegrip en omgeving

Sommige mensen snappen niet dat je een hulp in de huishouding nodig hebt, een glazenwasser, of een robotzuiger gebruikt. Als de robotzuiger op een dag kapot is dan ben je veroordeeld tot elke week of twee per week stofzuigen als je niet meteen een nieuwe kunt kopen wegens geldgebrek en dan is het voor sommige mensen moeilijk te snappen dat je hierdoor weer meer pijn hebt.

Dat je op een feest kunt dansen en de volgende dag voor pampus ligt of het rustig aan moet doen snappen sommige mensen ook niet. Ze vinden het raar dat je wel kunt dansen en de volgende dag tot niets meer in staat bent.

Als je een ebike nodig hebt loop de kans om raar aangekeken worden door mensen die het maar onzin vinden.

En als je in een buurt woont waar iedereen zo’n beetje hetzelfde doet en jij kunt dit niet, omdat je nu eenmaal je eigen tempo hebt, dan kunnen er al gauw roddels ontstaan.

Als alles tegenzit “mag” je niet klagen want Zij hebben het nog moeilijker, terwijl moeilijke situaties voor veel stress kunnen zorgen en stress voor nog meer pijn en moeheid kan zorgen.

Niet klagen maar dragen

Groepsapps (Whatsapp berichten) van mensen die een voorbijgaande situatie, zoals bijvoorbeeld een niet levensbedreigende ziekte waarvoor je behandeld kunt worden, kunnen ineens moeilijk te verteren zijn omdat jouw ziekte nooit overgaat en jij het wel uit je hoofd laat om daarvoor speciaal een groepsapp op te zetten.

Er zijn zoveel factoren waarover onbegrip ontstaat.

Vrienden

Als je pech hebt dan verlies je er ook nog eens “vrienden” door, die niet begrijpen dat je als vrolijk lachend persoon, die soms gezellig meedoet, ook wel eens een mindere dag kan hebben of vaak af moet zeggen in bepaalde situaties of periodes. Echte vrienden weten wat je doormaakt, ook al verwacht je zelf niet steeds dat ze aldoor rekening met je houden. Ze snappen dat je even langs de kant zit terwijl zij doorgaan.

Omgaan met onbegrip

Het is gewoon vervelend als je er telkens tegenop moet boksen. Dat vreet veel tijd en energie. Energie die je wel beter kan besteden. Het scheelt enorm of je nog voldoende steun uit je omgeving kunt halen. Of kracht ergens anders door. Wat het ook is.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s