Echte vintage of nep?

 

 

Behalve over gehoor en lijf gaat het hier ook over andere onderwerpen. Dit keer over vintage en retro.

Gezien mijn leeftijd is het voor mij niet zo moeilijk om echte vintage van neppers of replica’s te onderscheiden. Heel handig, want tegenwoordig is vintage hot. En dat kan ik me goed voorstellen. Retro is nieuwer dan vintage, er wordt veel nieuwe “vintage” of retro gemaakt, spullen met de look van toen.

Echte vintage?

Echte vintage, d.w.z. uit de jaren tachtig en ouder, is uniek. Geen massa ervan in de omloop, dus je hebt echt iets leuks waar je blij van kunt worden. En waar je niet zo snel op uitgekeken raakt.

Van voor de eighties

Wanneer je iets vintage noemt, en wanneer niet, is voor veel mensen verschillend. Ik hou het bij de stelregel alles wat ouder is dan de jaren tachtig is vintage, alles wat ouder is dan vijfenzeventig of honderd jaar is antiek.

Antieke pop?

Vintage pop Wildebras
Zeldzaam popje, vooral vanwege haar kleur en het feit dat ze al behoorlijk oud is.

Hierover schreef ik eerder. Inmiddels ben ik – na veel gezoek en rondvragen in de poppenwereld – al veel te weten gekomen over dit zestig centimeter lange popje. Ze kwam uit een mal, en er is een blanke versie van waarmee ik nog op de foto sta toen ik klein was.

De blanke versie ben ik helaas kwijtgeraakt. Deze donkere versie met blauwe ogen en beweegbare ledematen is zeldzaam, dus uniek. Het is bijna honderd procent zeker dat ze een Wildebras is. Maar het is niet zeker of ze al antiek genoemd kan worden, aangezien ze niet handgemaakt is. Wel is zeker dat ze ouder is dan vijftig jaar want ze heeft, voor dat ik haar kreeg, ook nog bij mijn oma gestaan. Vintage, in dit geval, als ze niet al tegen de honderd loopt.

Spaanse botijo

Oude kruik, Spaanse botijo
Echt vintage waterkruik, nu ook veel nagemaakt.

Dit kruikje stond jarenlang in de kast bij oma. Het is dus ouder dan vijftig jaar. Het verhaal erachter is duidelijk geworden. Het werd gebruikt als water of wijnkruik, om de inhoud koel te houden.

Toen ik op bezoek kwam zei het me niet zoveel, je lette er niet op, het ding stond daar gewoon. Maar nu blijkt dat er niet veel meer van zijn. Wel nieuwe, dus nagemaakt. Die van mij is echt 😉

Retro?

Armband brons jaren tachtig
Echte vintage armband uit de eighties. Tegenwoordig veel nagemaakt.

Veel dingen worden nagemaakt. Je ziet ze nieuw in de winkel. Daarom is het soms ook zo moeilijk om ze van echt te onderscheiden. Het materiaal is vaak wel verschillend, want vroeger werden er betere materialen gebruikt, omdat mensen er langer mee deden. De kwaliteit van echte vintage is vaak beter. Bij kleding ligt het aan de staat van de stof, want stof kan vergaan. Zelfgebreide popenkleertjes kunnen gaan scheuren op den duur. Die kun je beter heel voorzichtig reinigen of juist niet wassen, maar uithangen voor het raam, voor de zekerheid.

Als er maar één exemplaar van iets is, dan is het vaak echte vintage. Is er veel van in omloop? Dan kan het retro of nieuw met een klassieke- of vintagelook zijn. (Maar retro kan ook van na de jaren tachtig zijn, als je dat als stelregel aanhoudt).

Retro riem uit de nineties, jaren zestig stijl
Retro in de nineties, bijna vintage anno nu.

Neem nu deze damesriem. Die kocht ik in de jaren negentig. Ze kwamen veel voor in de jaren zestig. Maar in de nineties werd het nagemaakt, dus was dat retro. Nu is de riem ouder dan twintig jaar. Bijna vintage dus!

Veel vintage spullen overgebleven

Nu is het zo dat we door de zolderopruiming veel echte vintage over hebben. Ze zijn bewaard gebleven in dozen, achter de schotten, dus veel is nog heel. Zelfs stamkaarten uit de oorlog. Nog meer dus dan wat hier allemaal op de foto’s te zien is. Dit is nog maar een greep.

Ben jij een vintageliefhebber/ster?

Het is niet echt de bedoeling dat ik via hier wil gaan verkopen, maar als je van echte vintage houdt en nog op zoek bent naar iets unieks, ceintuurs, mode, sieraden, poppen, woonaccessoires of iets voor je verzameling, laat het maar weten.

Wie weet, zit er iets leuks voor jou bij!

Désirée

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s