Nieuwe mode- of woontrends?

Woontrends opvolgen, ja of nee
Volg jij de trends klakkeloos op of toch maar liever niet?

Woontrends veranderen nu eenmaal snel. Volg jij ze steeds op of bepaal je zelf wel wat je in je huis wilt? 

De trends veranderen zo snel; net dat je denkt die lampenkap kan wel wat grijzer, komt bruin weer in de mode. Katoenen kussenhoezen moeten volgens de trend worden vervangen voor fluwelen (niet echt handig met huisdieren, aangezien fluweel haren aantrekt). En ga zo maar door.

Hip?

Alles wat hip is was eeuwen geleden ook al hip (al was dat bijvoorbeeld dan wel in een iets andere vorm). Wie bepaalt wat hip is? Jij of zij?

En vraag jij jezelf af of je iets nieuws echt nodig hebt voordat je iets koopt?

Ontvredenheid

Als je perse met de trends mee wilt doen omdat “iedereen het doet” of omdat je het leuk vindt of steeds iets anders wilt, of gewoon eens een keer wat anders wilt na al die jaren, maar je hebt een smalle beurs of geen zin of energie in al het gedoe, kan ontvredenheid groeien of de kop opsteken.

Hoe kun je zelf je eigen smaak ontdekken en aan de slag gaan met dingen die er nog zijn? Hoe pak je dat aan?

Kringloopwinkel

Kringloopwinkels staan vol met (vintage) pareltjes. Maar ook met meuk (zo noem ik dingen die eigenlijk niet meer heel zijn, onbruikbaar) of dingen die niet mijn smaak zijn. Ook stonden er (bijna nieuwe) spullen die amper gebruikt zijn. Leuk om te zien en leuk om te weten. Toen ik oude spullen wegbracht, werd dit na een rondje kringloop duidelijk. Wat een wegwerptoestand, zonde van al die mooie spullen die zo snel weggedaan werden (al zijn vele spullen die worden weggedaan heel belangrijk voor het bestaan van de kringloop).

Nu het weer zover is dat er spullen weggebracht moeten worden (dingen die te lang op zolder staan) vraag ik me af wie zich zo gek laat maken door al die nieuwe trends, die komen en weer voorbij gaan. En wie zo slim is om (oude) dingen te veranderen zodat ze weer leuk of mooi worden.

Spullen weggooien of hergebruiken
Keukenkast opruiming? Een wekpot kan voortaan een bloemvaasje zijn, zo hoeft hij niet te worden weggedaan.

Oude spullen weggooien, verkopen of wegbrengen?

Voordat ik iets wegdoe vraag ik me af of het op een andere manier nog kan worden gebruikt. Een accessoire een andere kleur geven is zo gedaan met muurverf, een lampenkap heeft zo een andere tint met gesso en muurverf erover. Sommige vazen kunnen worden gebruikt als windlicht. Die oude klok, die je ooit tijdens een weekendje weg kocht, een leuke herinnering, kan best goed staan boven de shouw in plaats van boven de eettafel. Oude sierkussens kunnen bijvoorbeeld nieuwe hoezen krijgen met lapjes van kleding of ander textiel waarvan je dacht dat het niet kon.

Dat kost wel wat tijd en je moet er maar zin in hebben. Soms is het in minder dan een uurtje gedaan. Soms in een week. Hangt ervan af wat er opgeknapt gaat worden. Mocht het resultaat naderhand tegenvallen kan het nog altijd worden weggedaan. Wie weet is iemand anders er handig mee?

Feng shui

Feng shui betekent: het voelt goed. (Al dat andere van water, wind of hout, vuur, aarde, metaal beschrijf ik hier niet omdat het artikel dan te uitgebreid wordt).

Niet zweverig, als je bedenkt dat je met spullen in huis, waarbij jij je prettig voelt, ook al een goede feng shui hebt. Werken met een bagua kan fijn zijn, maar als je er niets van snapt heb je daar niets aan. Is donker in de mode maar jij wordt er depressief van dan past donker gewoon niet bij jou. Voelt licht wel goed, dan is er goede feng shui. Heel simpel, en daar hoeven trends niets aan te veranderen.

Mode en kleding

Kleding en sieraden trends veranderen ook zo snel. Net als bij woontrends zie je dat sommige items opnieuw in de mode zijn. De oude oorbellen van oma (bij wijze van spreken) zijn weer hip! Vintage oorbellen kunnen ook mooi staan bij een bruidsjurk bijvoorbeeld. Vintage sieraden zijn vaak ook veel minder snel versleten. Dit geldt ook voor leren damestassen, vroeger werd er meestal dik stug leer gebruikt dus dat gaat langer mee.

Echte vintage, betere kwaliteit?

Vaak is echte vintage gemaakt van betere of sterkere materialen waardoor ze lang meegaan. Het gaat dan wel om echte vintage uit het verleden, en geen namaak wat je tegenwoordig ook veel ziet! Vroeger wisselde men niet zo snel van artikelen, in tegenstelling tot nu. Er wordt veel weggegooid of het wordt maar kort gebruikt.

Waarmee blijf je blij?

Als je een echt mooi item in handen hebt dan voel je de behoefte niet om die snel weg te doen of te verwisselen, want van zo’n item blijf je blij, telkens als je het ziet. Met geijkte spullen, die iedereen heeft, is de kans groot dat je daar snel op uitgekeken raakt. Omdat het gangbare zo snel wisselt en/of zo goedkoop voelt.

Prullen kosten geld

Uiteindelijk ben je ook veel duurder uit als je elke maand prullen koopt. Met een enkel – of een paar echt mooie en bijzondere items, waar je nog een aantal jaar mee kunt doen, ben je uiteindelijk veel voordeliger uit.

Veel bewaard gebleven

Bij ons is veel vintage goed bewaard gebleven. En omdat sommige dingen weg mogen zijn ze nu verkrijgbaar voor liefhebbers.

Désirée

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s