Diervriendelijke mode
Warme winterjas zonder echt bont?

Het is bijna zover: gure windvlagen, een lagere of koude temperatuur, gezellig de kaarsen aan en de winterjas moet “van stal”.

Laatst zag ik in de verte al een hele mooie winterjas hangen*. Lekker warm leek hij ook. Precies in de kleur van mijn seizoenstype. Maar: hij hing aan het rek met de (imitatie?) bontjassen, dus ik wilde al verder lopen omdat ik geen jas met echt bont hoef. Niet vanwege het uiterlijk maar vanwege de manier waarop men dieren behandeld.

*Stel, je ziet een mooie vintage jas – maar helaas met echt bont – in een tweedehands boetiekje hangen. Neem je hem mee of twijfel je? Overweeg je of je de jas een tweede kans geeft omdat de jas er toch al hangt, het toch al is gebeurd?

Als je weet dat alles om geld draait, dan weet je ook dat alles zo goedkoop mogelijk moet gebeuren

Hoogwaardige kwaliteit

De jas die daar hing had geen goedkope uitstraling, hij leek van hoogwaardige kwaliteit. Kwaliteit ging toch vaak samen met hoogwaardig imitatiebont?

Met in mijn achterhoofd dat goedkope jassen uit een bepaald land toch vaak wel echt bont bevatten, labels soms niet kloppen, en dat haartjes gewoon werden gesneden om op een ondergrond van stof gezet te worden zodat het nep lijkt, omdat ik dit ooit ergens had gelezen, bekeek ik de kraag. Deed de haartjes uiteen om te zien waar ze aan vast zaten. (Het leek me verder nogal omslachtig dat ze echt haar gingen vastzetten aan stof zodat het nep leek). Ook bekeek ik het label aan de binnenkant. Van welk materiaal is het gemaakt? Waar was het Made in*?

Het was imitatiebont. En kwam uit een winkel die vermeld stond in de lijst van bontvrije ketens.

*Made in (lage lonen land of landen met andere milieueisen). Pas ook op voor webshops met goedkope mode artikelen of andere spullen zoals damespantoffels met roze pompoms die misschien van echt bont kunnen zijn. Die zich voordoen als shops uit een ander land, dat wil zeggen je denkt te maken te hebben met een kwaliteitswinkel uit Holland of Duitsland (waar nog degelijke kwaliteit te vinden is) maar naderhand blijkt van niet (niet dat ik er ooit ingetrapt ben maar eigenlijk word je op deze manier gewoon goedkoop genept). Levertijd duurt soms wel een maand in plaats van een paar dagen. De extra kosten, die daar bovenop komen, maken het goedkope product onnodig duur. Wil je zekerheid koop dan bij een bekend bedrijf met heldere contactgegevens of lees eerst de klantenreviews en ga niet meteen voor het “goedkoopste”.

Diervriendelijk leer?

Ook hier verschilt de manier waarop leer verkregen wordt. Lees je eerst goed in voordat je echt leren (en suède of nubuck) schoenen koopt, zodat je zeker weet waar het leer vandaan komt. Of koop imitatieleer of schoenen van textiel.

Er zijn winkels die uitleg geven op hun website daarover.

Als jij kwaliteit belangrijker vindt dan de prijs omdat het product gewoon klopt, doet wat het doen moet, je er langer mee doet en er langer plezier van hebt (en duurzamer is) is het logisch dat je weet waar je koopt.


Hieronder staan tips waar je zoal op kunt letten.

Het is vaak lastig te onderscheiden, omdat nepbont er zo echt uit kan zien.

In de winkel testen

Wil je perse die jas met imitatie, dan kun je letten op de ondergrond waaraan de haartjes vastzitten.

Duw de haartjes voorzichtig uiteen. Is het een gladde ondergrond? Dan kan het leer zijn en dan is het echt bont. Is de ondergrond van stof dan is het imitatie bont. De ondergrond lijkt een beetje op gebreide stof.

Maar aan een capuchon of kraag zit ook stof. Als de bontrand niet afneembaar is, kan testen lastig worden. Je kunt de ondergrond waaraan de haren zitten dan niet meer zien.

Toch een kledingsstuk in je kast, waarvan je niet weet wat het is omdat het niet afneembaar is? Neem de haren met de ondergrond tussen duim en wijsvinger, trek het voorzichtig een klein eindje van de capuchon of kraag af en vouw de bontrand dubbel zonder dat de stof van de capuchon eronder zit. Steek een speld erdoor. Als de speld soepel erdoorheen gaat is het imitatie.

Vroeger en nu

Herinner dat ik als kind ooit in een, chique veel te dure, winkel een hele mooie peperdure jas in mijn hand had die knisperend en zeer licht aanvoelde. Zo’n jas die ik toen niet kon betalen. De jas was van suède of suedinestof en het bont aan de kraag voelde vederlicht. Ik had toen geen benul wat er allemaal achter het kledingsstuk stak. Keek ook nog niet naar kledinglabels. Dat was eeuwen geleden, in een andere tijd. Een tijd waarin omaatjes bontjassen van echt bont droegen.

Hoe voelt het aan?

Terug naar de bonttest. Voelt het zwaar of licht als je de jas vasthoudt? Echt bont voelt iets lichter dan nepbont. Vroeger was dit verschil volgens mij iets groter (let bijvoorbeeld maar eens op vintage jassen).

Bont echt of imitatie
Echt bont lijkt veel minder te glanzen, voelt ook zachter aan.

Echt of nep bont herkennen op een kledingsstuk van echt suède of leer?

Als de jas verder van echt leer of suède is dan wordt de speldentest lastig en moet je bij de naad kijken en voelen of je tussen de naad van het leer en het bont nog een kleine kier kunt voelen, d.w.z. met een vingernagel of een plat voorwerp tussen het leer en het bont kunnen. Dan voorzichtig een klein stukje optillen en zien of het wel stof is waaraan het bont zit, dat aan het leer is vastgenaaid.

De truck met de speld
Let op de ondergrond. Hier is duidelijk een ondergrond van stof te te zien, gezien het weefsel, de techniek. Als je goed kijkt zie je kleine “V’tjes” lopen.
Nep bont imitatie
Imitatiebont lijkt net echt. Lijkt wel wat meer glans te hebben, ook al kan het best zacht aanvoelen en gering bewegen als je erdoorheen blaast.

Kleuren en lengte

Sommige zeggen dat echt bont meerdere kleuren heeft. Maar echt bont kan ook geverfd worden. Echt bont heeft onderwol, of lange en korte haren. Terwijl nepbont even lange haren lijkt te hebben. En ook geverfd kan worden, dus meedere kleuren kan hebben.

Dons

Hoe zit het dan met dons? Er zijn veel donzen jassen (of beddengoed). Dons is ook lekker warm, net als wol, maar bij dons bestaat de kans dat de vogeltjes meerdere keren (!) levend geplukt zijn.

Diervriendelijk
Vind jij ook dat echt bont bij het beestje hoort en niet op je jas of kleedje in huis?

Bont, maar wel imitatie

Als je bont verder erg mooi vindt maar dan wel imitatie, dan kun je ook kijken bij winkels die kleding met imitatie bont verkopen of bontvrij zijn. Deze lijst kan een houvast zijn bij het zoeken naar dergelijke kleding.


Handige lijst voor bontvrije kleding


Toch een jas met echt bont in je kast gevonden? Weggooien is jammer, doneer het. Of maak van het stukje bont een mandje of dekentje voor je (jonge) huisdier of geef het aan de dierenopvang.


Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

Een reactie op “Diervriendelijkheid in de mode, tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s