Kleding kiezen met een zandloper figuur?

Zandloper figuur?
Flatteuze mode bij een zandloper figuur kiezen

De zandloper, of het X-figuur, wordt overal gezien als een favoriet figuur. Maar zijn degenen die het hebben er wel zo blij mee?

Als je, net als ik, behept bent met een X-figuur dan heb je vast wel gemerkt dat kleding kopen niet eenvoudig is. Zeker met het huidige modebeeld, waar vormeloze vierkante jasjes, bloesjes of jurken als betonblokken het modelandschap domineren. Veelal met laag ingezette armsgaten die iedere schouder naar beneden trekken, zodat je silhouet iets afzakkends, zelfs treurigs, in plaats van iets gracieus krijgt.

X-figuur

Een zandloper figuur heb je als van voren, en van opzij, de schouders net zo breed zijn als je heupen. Buste en billen vaak even groot, hoewel een kleinere cup ook voorkomt. Vaak heb je een iets korter bovenlichaam. En de taille is goed te zien. De “X” zegt het al. Soms kun je door de overgang of door andere omstandigheden wat voller zijn of worden, dan heb je een 8-figuur. En soms kun je door de PDS een soort appel figuur krijgen, terwijl je wel degelijk een X bent.

Massa

Vaak wordt een (confectie- ) kledingstuk gemaakt voor het langere H-figuur, het rechte type. Met een lang bovenlichaam en/of lange benen. Maar vrouwen met curves of ronde vormen of het X-figuur moeten meer moeite doen om iets flatteus te vinden in het modelandschap van de rechttoe-rechtaan kleding.

Gapende gaten

Een X-figuur, prachtig! Maar minder leuk is het als je bij het passen van broeken steeds weer die gapende gaten op je rug of om het middel krijgt, terwijl het bij de billen of benen lichtjes spant. Ook te lange rugpanden zorgen voor veel gedoe. Hoe vaak komt het niet voor dat er een teveel aan stof zit? Of dat er helemaal geen figuurnaden bij de taille zitten, zodat je zomaar tien kilo zwaarder lijkt? Of ontbrekende bustenaden in een verder wel mooi gesneden jurkje, waardoor alles maar spant of flubbert waar het niet hoort? En jeans die te lang is, waarbij een “olifantspootje” ontstaat?

Wat dan?

Als het huidige modebeeld niet voldoet, en je kunt niet snel iets moois vinden dan kunnen ceintuurtjes of riemen soelaas bieden om de taille te benadrukken (zodat je niet “verdrinkt” in de vormeloze hobbezak).

Jas recht model niet flatteus voor x-figuur
Recht model met lager gesneden armsgaten.
Jas getailleerd
Getailleerd met hoger gesneden armsgaten. Flatteus voor zandloperfiguur, of 8-figuur.

Tips

  • Let op armsgaten die mooi hoog gesneden zijn, zodat je niet onnodig zwaar lijkt
  • Getailleerde modellen, jassen met riemen
  • V-hals of ronde hals
  • Bolero modellen of korte getailleerde jasjes
  • Wikkeljurken of wikkeltops & bloezen
  • Als je handig bent met de naaimachine kun je kleding nog wel vermaken (intussen al die tijd, pijn en moeite maar voor lief nemend)
  • Er zijn wel damesmode (online- ) winkels met goed passende kleding voor het X-figuur. Dat zijn de betere kledingzaken die helaas wel vaak prijzig zijn

 

Désirée

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s