Rustig relaxen? – deel een

Stress verlagen
Hoe vrij ben jij in je keuze?

Wat doe jij om je goed te voelen en minder stress te ervaren, zodat bestaande klachten wat verlichten?

Kijken naar spannende politieseries, thrillers of zwijmelfilms. Het nieuws, een droevige documentaire of een praatprogramma. Waarvan gaat het stressniveau omhoog? Een stressniveau die je dus niet kunt gebruiken bij fibromyalgie (en andere kwalen).

Stressniveau

Ontspannen met iets positiefs.

Het is logisch dat het stressniveau daalt bij het kijken (of ervaren van) naar iets positiefs. (Ongeveer zoals bij b.v. groenkamers voor ouderen). Omgeef je met iets fleurigs en fijns, en je stressniveau daalt.

Kiezen van films

Snel ontspannen bij een film.

Soms is kiezen lastig. Soms gaat er teveel tijd verloren bij het films uitkiezen. Energie is dan snel weggelekt of weggëbt. Als je snel wil kiezen tussen het een of het ander kan de mannenzender of vrouwenzender een optie zijn. Op mannenzender rtl7 zien we vaak gewelddadige films of veel actiefilms te zien. Op vrouwenzender rtl8 zien we vaak luchtige films met een romantisch tintje (soms gebaseerd op een waargebeurd verhaal). Hoewel de laatste tijd, anno 2016 – helaas – meer thrillers voorkomen. Dan weet je zeker dat wat je kiest, dat ook krijgt. Gewoon het of het ander, niet meer of minder. Je kunt dit ongeëmancipeerd* of juist handig vinden. Wat kies je om je mindful of wat meer ontspannen of stresslozer* te voelen? Harde films vol geweld of zachte luchtige waarbij je even het verstand op nul kan zetten? Waar tank je echt van bij? Let voor de fun eens af en toe op je lichaam tijdens het kijken van een film. Hoe zit jij erbij?

Zelf bepalen

Hoe vrij ben jij in je keuze? Kies je echt zelf?

Kies je ergens maar niet voor, omdat je het bijvoorbeeld te ongeëmancipeerd of te simpel vindt, omdat iedereen het doet? Of bekijk of doe je wat je echt zelf nodig hebt? Als iedereen alleen maar thrillers kijkt, spring jij dan ook in de sloot of bepaal je zelf wat het beste voor je lichaam en gemoed is?

Natuur

Natuur doet iets.

De natuur is er niet alleen voor ouderen. Natuur kun je op verschillende manieren ervaren. Door planten of bloemen in huis. In de tuin of op balkon, via het uitzicht en noem maar op. Tuinieren een ramp door lichamelijke klachten? Overweeg om het te laten doen of laat de tuin aanpassen.

*Als de keuze maar aansluit bij jouw gevoel, zelf kiezen is geëmancipeerd. Als vrouw kun je de mannenzender zien, als man de vrouwenzender (en andersom). Ongeëmancipeerdheid is een breed begrip.

*Het woord stressloos is (nog) niet goedgekeurd door de Taalunie. Tot nu toe wel handig in gebruik.

Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s