Welke planten zijn katvriendelijk en luchtzuiverend?

Katvriendelijk
Lelies zijn giftig voor katten. Maar een graslelie niet.

Diervriendelijke planten en bloemen die iets doen voor het binnenklimaat zijn fijn voor de sfeer in huis.

Een lijst met giftige planten is makkelijk vindbaar. Een lijst met veilge planten wat minder. Dat is zoeken geblazen want: a zegt palm is veilig, b zegt van niet – maar er zijn veel palmsoorten. Zo ook met lelie achtige soorten: lelies, die grote bloemen met stuifmeel, zijn giftig maar graslelies, de makkelijke kamerplanten, niet.

Daarom heb ik een korte lijst van mooie veilige planten samengesteld. Ze zijn ook nog eens luchtzuiverend (en goed voor feng shui en de akoestiek)!

  • Goudpalm (Chrysalidocarpus Lutecens, Areca; katvriendelijk, luchtzuiverend)
  • Graslelie (Chlorophytum comosum “Bonnie” en “Ocean”, ook wel spriet- spinnen- of studentenplant of zebragras genoemd; “Bonnie” heeft gekrulde bladeren, “Ocean” heeft lichtgroen-grijzige spinnenpoot bladeren met een lichte haast witte buitenrand; katvriendelijk, luchtzuiverend)
  • Bromelia (katvriendelijk, luchtzuiverend)
  • Bananenplant (Musa; luchtzuiverend)
  • Rhipsalis (ook wel koraalcactus, rotscactus, genoemd; luchtzuiverend. Of hij giftig is daarover zijn de meningen verdeeld: op de Main coon site staat dat hij veilig is, maar op sommige tuin- plantensites weer niet. Ik heb maar op Main coonsite vertrouwd maar hou het wel in de gaten aangezien ze graag aan planten zitten ondanks kattengras)
  • Orchidee (katvriendelijk, luchtzuiverend)
  • Calathea (luchtzuiverend)

Graslelie

De graslelie is zo op het eerste gezicht geen echte schoonheid. Ook komen er na verloop van tijd tallrijke kleine sprietjes – uitlopers – aan, die je weg kunt knippen (of kunt laten zitten of weggeven als stekjes). Ook moeten ze geplant worden in hoge vazen of grote potten (die vaak prijzig zijn; zelfs tweedehands). Op de vensterbank kunnen ze al gauw te breed worden.

Graslelie vs Kattengras
Graslelie willen ze ook!

Als blikvanger in een kale hoek of overgebleven plek, of bij de zithoek staan ze mooi. Ook is de frisgroene tint prettig (beetje zomers). Katten knabbelen eraan (zoals bij kattengras) en de plant overleefd dat. Ook zijn ze sterk en groeien gewoon door ondanks dat ze soms geen water krijgen. Ze zijn handig als je druk, vergeetachtig of moe bent. Daarom vind ik het een superplant!

Koraalcactus
Rhipsalis, trendy. Zou ook nog eens goed tegen stress zijn!
Kattengras
Ondanks kattengras in huis kunnen ze nog aan de planten zitten, om mee te spelen (met lange wuivende smalle bladerden, dochterplantjes die eraan bungelen, lange stengels). Risico dat ze iets binnen krijgen is aanwezig, want katten nemen “hun prooi” vaak in hun bekje! Nb.: op de afb. staat nog het “parapluplantje” dat als kattengras is verkocht. “Gewoon” kattengras, lichtgroen gras dat rechtop naar boven groeit, bv. gezaaid in een bakje uit de dierenwinkel, schijnt veiliger te zijn (omdat die geen weerhaakjes hebben)!

Kunstplanten

En als je het honderd procent zeker wil weten dan zijn er nog altijd kunstplanten en bloemen, maar die zijn helaas niet luchtzuiverend. 😉

Aquarium

Graslelies worden ook wel gebruikt als aquariumplant. Ze kunnen het onder water wel een tijd uithouden. Maar of het echt mooi is? Daarover zijn de meningen verdeeld.

 

Désirée

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s