Appelazijn tegen reumatische klachten?

Appel cider azijn
Effect van appelazijn, welk resultaat zal dit geven?

Overal hoor of lees je dat appelazijn kan helpen. Hoe zit dit bij fibromyalgie?

Over fibromyalgie wordt gezegd dat het een vorm van reuma is. Weke-delen reuma. En of dat waar is of niet maakt niet zoveel uit. Veel belangrijker is hoe je klachten kunt verlichten.

Uitproberen

Momenteel probeer ik de appelazijn kuur – en ja, natuurlijk ben ik hier ook sceptisch, of zo’n mooi en simpel middel als dit resultaat kan geven op iets dat zo veelomvattend is.

Het resultaat laat ik hieronder weten.

De kuur

Nodig:

  • Biologische appel cider azijn
  • Theelepel
  • Honing
  • Smoothie glas met deksel en rietje of drinkglas
  • Gekookt water, thee (gewone- of rooibos, kamille) of vruchtensap (appelsap b.v.) – laten afkoelen (ijswater/ijsthee)
  • Geduld en zin om het op te drinken

Nb. Soms worden er 2 eetlepels in plaats van 2 theelepels aangeraden. Ik ben uitgegaan van het advies (theelepels) dat bij het product stond. Appelazijn is hetzelfde als appel cider azijn.

Smoothie glas
Gekookt water, voor thee met appelazijn.

In een ruim smoothie glas met deksel en een uitsparing voor een rietje kan ong. de inhoud van drie kleine glazen. Omdat je dit drie keer per dag in moet nemen heb ik aan het begin van de dag alles al klaargemaakt. D.w.z. één glas is twee theelepels appelazijn. Dit drie keer (zet event. streepjes op het glas met elastiekjes, stift of tape of bekijk de afdruk van het glas, als dat erop zit). Of gebruik een maatbeker, of neem telkens een nieuw glas voor de maaltijd. (Waar je het prettigst bij voelt of wat het handigste is). Na de eerste glas lauw gedronken te hebben (anders duurt het te lang voordat ik het kan opdrinken) in de koelkast bewaren. Dan krijg je ijswater, ijsthee of koele vruchtendrank. (Koud drinken beïnvloed de smaak). Met event. honing tegen de zure smaak.

Thee

Als ik de dag begin met rooibosthee dan doe ik alvast 2 theelepels in mijn eerste theeglas. En de rest in een smoothieglas. De allereerste keer, bij aanvang van de kuur, had ik afgekoelt gekookt water met appelazijn en honing. Met thee is het beter te harden, tot nu toe (zonder honing). Met een beetje kaneel erbij om af te wisselen.

In welke periode of situatie?

Weet niet of het nog belangrijk is om te vermelden, maar doe dit toch. In een periode vol stress verergerd de pijn (logisch ook). Eetgewoonten kunnen dan ook iets veranderen (door pijn/moeheid e.d.).

Update, 24 okt.

Periode: Heb van te voren gevraagd aan de huisarts of het kon in mijn geval. Tijdens de kuur nam ik soms gezellig een koekje bij de koffie (iets dat ik normaal gesproken afsla), dronk weleens een rood wijntje en kon door omstandigheden niet elke dag ‘trainen’. Dus minder ‘streng’ zeg maar. Wel veel water gedronken. En wat beweging gehad, omdat we binnenshuis veel dingen aan het veranderen waren (sjouwen, opruimen enz.). Er is eigenlijk nooit een geschikt moment om aan zoiets te beginnen…

Effect: Na eerst een tijd het effect afgewacht te hebben, kan ik enkel zeggen dat het tijdens de eerste twee dagen wel effect gaf in de zin van iets vaker naar de wc gaan en minder opgeblazen. Minder hongergevoel. Dat is een pluspunt. Later werd alles weer zoals vanouds, ondanks de drie glazen appelazijn per dag. De pijnen zijn helaas niet minder geworden en met het koude herfstweer (en door het gesjouw in huis) zelfs weer verergerd. Het is nu bijna een maand geleden. Zou het komen omdat ik de appelazijn met thee drink? Misschien dat er gewoon nog wat meer tijd nodig is. Ik laat het nog wel weten!

Update

En dan is nu hier het resultaat!

Fijne dag,

Désirée

Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s