Vaker een knoepert van een kokosnoot eten?

KokosnootKokosnoten zijn superlekker als ze vers zijn, en gezond. In de supermarkt tref je vaak de donkerbruine harde kokosnoot, die met een beetje geluk heel goed eetbaar is.

Kokosdrankje
Kokosap van een verse kokosnoot in smoothie verwerkt.

Zou jij vaker een kokosnoot eten als je weet hoe je hem open krijgt?

Geef mij maar een verse kokosnoot. Het is altijd weer een feestje als er een goede noot op het aanrecht ligt, waar je meer mee kunt dan je denkt.

Op deze manier koop en open ik de kokosnoot

  • Wiebel de noot zacht heen en weer in je hand. Als je iets voelt of hoort klotsen dan is er nog kokoswater en is hij nog vers, dus eetbaar
  • Zoek de drie ogen, de donkere gekleurde gaten (het is net een gezichtje). Wring een schroevendraaier of wijnopener in een van de zachtste gaten
  • Wikkel twee plastic zakjes om de noot (om het vruchtvlees event. te beschermen tegen vuil; hygiëne)
  • Wikkel een oude handdoek erom waarbij je de vier uiteinden vasthoudt (zodat je vingers niet tussen de noot kunnen komen, die kan gaan klemmen tijdens het opengaan)
  • Zoek een harde ondergrond bv. terrastegels, beton of iets anders wat niet snel kapot kan
  • Sla met een hamer op de noot terwijl je hem draait met de handdoek, zodat hij in tweeën splijt
  • Soms lukt het niet om hem op deze manier te openen; slinger hem dan hard (terwijl je de vier uiteinden van de handdoek vasthoudt) tegen de stoeptegels of een harde ondergrond, net zolang totdat hij openbarst
  • Snij met een scherp mesje het vruchtvlees eruit en spoel het even af onder de kraan
Kokosnoot openmaken
Hoe schep je dit eruit?

Vruchtvlees

Het witte vruchtvlees verwijder je met een scherp (schillen – ) mesje. Het bruine dunne vlies mag erom blijven. Het vruchtvlees is eetbaar als het nog wit is en echt naar kokos ruikt. Als het vruchtvlees niet meer fris is van kleur (grijzig, groenig o.i.d.) kun je het beter weggooien! (Kokos vruchtvlees is een paar dagen houdbaar in de koelkast, b.v. in een glazen (jam- ) pot- of poseleinen schaal met huishoudfolie)

Stukjes kokos

Kokosstukjes

Kokosstukjes zijn een lekker tussendoortje (in plaats van een kant en klaar koekje – dat doorgaans bomvol zit met e-nummers en/of suiker)! Kokosstukjes kun je raspen, zodat je het kunt gebruiken voor fruitsalades, smoothies, op zelfgebakken koekjes en noem maar op.

Kokos met fruit
Geraspte kokos.

Een goede kokosnoot 

Er een vinden kan in Nederland een hele klus zijn, maar de meeste grote en bekende supermarkten hebben ze gelukkig soms wel liggen bij de groente- en fruitafdeling. Neem hem in je hand, schud lichtjes en voel of je een zachte tegendruk krijgt of iets hoort. Als je zacht geklots hoort, is er kokoswater. Soms hoor of voel je niets, dan kan het kokoswater zijn opgedroogd. Hoor je gerammel, dan zitten er opgedroogte stukken in en niet meer lekker om op te eten. Een mooie kokosnoot glanst nog een beetje en ziet er niet erg dof uit. Dit lijkt vreemd want de bruine noten zijn eigenlijk al dof. Dus zoek een noot die het minst dof is. Als er nog kokoswater in zit dan kan dit drinkbaar zijn, mits het niet te zurig is. Een goede kokosnoot ruikt fris en naar… kokos!

Eetbare kokosnoot
Zoek een mooie kokosnoot.

Overgebleven bast

De harde buitenschil is te gebruiken voor woon- of tuindecoratie, b.v. waxinlichthouder, bloempotje, schaaltje of bij o.a. zomerse bloemstukken met schelpen, voor in het aquarium (eerst een half uur koken om bacteriën te verwijderen), of bij een beach party op tafel.

Have fun!

Désirée

Een reactie op “Vaker een knoepert van een kokosnoot eten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s