Natuurlijke vorm - zoutlamp
Zoutlamp bij daglicht.

Hieronder lees je twee weken lang mijn ervaring!

Update juni 2020: Uit voorzorg is de lamp inmiddels uit de buurt van de poezen gezet, omdat het zout gevaarlijk kan zijn voor katten!

Het zalmroze Himalaya zout van deze lamp is net zo mooi als de kleur van een zeeschelp. Ze zijn verkrijgbaar in diverse vormen, zoals vuurkorven, dolfijnen (leuk voor kinderen) of bollen, kubus, kegels of druppels (de chiquere modellen) en ook in piramidevorm (ander merk).

Ook bestaan ze in een prachtige paarse tint (Iran), die qua prijs nogal verschilt van de roze-oranje versie (waarom precies is mij niet duidelijk). Deze lamp is donkerder, dus lijkt heel geschikt voor slaapvertrekken.

Het gaat hier om de “gewone” oranje-roze versie, de natuurlijke vorm (rots of steen) omdat die in de onlineshop in de grootste maat (10-12 kg) verkrijgbaar was, aangezien de ruimte waarin hij staat redelijk groot is (hoe groter de kamer, hoe groter de lamp werd uitgelegd). Die van 10-12 kg zou volgens de beschrijving ong. 40 cm groot moeten zijn maar dit is niet het geval, hij is ong. 30-35 cm hoog.

Het is een zware homp op een houten plateau, met een gat onderaan waarin het lampje geplaatst kan worden. Er zijn vier kleine uitsparingen in het plateau zodat de warmte weg kan en de lamp zo zijn werk kan doen. De stekker voor het lichtje zat er los bij. Enkele losgelaten zoutkorrels lagen ernaast, wat normaal is bij zo’n lamp.

Nadat ik een helder koelkastlichtje van 15 w ingedraaid had kon het feest beginnen!

Tips

 • Let op dat je een echte Himalaya zoutlamp koopt (Himalaya!)
 • Hoe groter de ruimte waarin hij komt, hoe groter/zwaarder de lamp. Of zet de lamp bij de zithoek. Of plaats meerdere kleintjes. Meestal staat het gewicht erbij: hoe zwaarder, hoe meer bereik
 • Zet de lamp nooit buiten in de regen, dan smelt hij
 • Maak de lamp niet nat
 • Als je merkt dat hij vochtig wordt, plaats hem dan elders
 • Borstel hem voorzichtig af met een zachte borstel als je denkt dat hij vuil is
Tweede zoutlamp
Elke lamp is uniek!

Eigen ervaring, 2 weken lang

Eerste dag:

Eerst Electro Stress aanpakken. Mobiele telefoon ruim twee en halve meter vandaan gelegd, DECT telefoon eruit (maar in de kamer waar de lamp staat, staat nog wel een DECT toestel), wekker weg. Prettig gevoel toen lamp s’avonds aan was. Het gevoel dat al langere tijd was verdwenen en was vergeten hoe het ook alweer voelde. Ook al had ik in mijn achterhoofd dat het wel eens een placebo effect kon zijn, het gevoel was er gewoon, meer niet. Ik hoefde geen ingewikkelde affirmatie oefeningen te doen, geen mindfulness oefeningen om mezelf ook maar een beetje fijn te voelen. Op naar dag twee…

Dag twee:

Vandaag ging de lamp al vroeg aan vanwege het donkere druilerige zomerweer. De lamp gaf natuurlijk minder licht omdat het nog schemerig was. Het was verder ook een moeilijke dag vol stress en het fijne gevoel van de eerste dag leek maar niet te willen komen. Het hoesten was wel iets minder geworden, maar of dit van de medicijnen kwam… ? Pas toen het donker werd en het oranje licht opvallender, leek het rustiger…

Dag drie:

De tweede lamp voor in de slaapkamer is een stuk donkerder, mooi warm rozerood. Hij staat nog in de woonruimte en wat blijkt: de poezen gingen erbij zitten! En dit niet alleen, ze waren een stuk minder onrustig. Waar ze eerst elkaar achterna zaten (plukken haar vlogen rond), heen en weer liepen, zaten ze nu te soezen in de buurt van de lampen. Wat ook opviel was dat een van de poezen steeds omhoog keek en dan weer omlaag, net alsof ze iets naar beneden zag vallen. Vandaag voel ik me prettig als de lampen aan zijn. Heb wel het idee dat je er een beetje bij in de buurt moet zitten, wil je iets ervaren, en ondanks dit geeft het verder een mooi licht!

Poes bij zoutlamp
Poes aan het “zonnebaden”…

Dag vier:

Poezen en wij zijn er wel blij mee! Derde gekocht inmiddels… Gevoel dat ik ‘stof’ rook. Een kennisje die het nu ook aan het uitproberen is zegt zout te proeven, maar ik kon het zelf niet goed thuisbrengen (door luchtwegklachten denk ik) en dacht aan een soort stoflucht. Stof dat neerslaat misschien?

Dag vijf:

Met de derde lamp aan heb ik geslapen. De tweede lamp die was bedoeld voor de slaapkamer staat nog beneden omdat ik het idee heb dat twee beter zijn in onze ruimte. Om te kijken of luchtwegklachten minder werden en dat was wel zo ondanks dat het hoesten deze avond weer erger was geworden. Hoewel de derde lamp best fel is als hij aan is (licht, omdat deze ook licht van kleur is). Ergens halverwege de nacht heb ik het uitgedaan omdat ik wilde kijken wat het verschil was. Heb druk gedroomd zonder lamp aan… Met lamp aan viel ik snel in slaap!

Dag zes:

Omdat het een zwoele zomeravond was niet bij de lamp binnen gezeten maar wel geslapen met lamp aan. Even had ik dat gevoel van ‘stof’ weer; zout? Het is niet naar, het was enkel een vaststelling en ik sliep weer snel in! Wel gedroomd, maar dit keer ter verwerking van iets… Gevoel van dichtgeknepen keel lijkt ook minder (maar of dit door medicijnen komt of de lamp weet ik nog niet).

Dag zeven:

De lampen blijven prettig om naar te kijken en te ervaren. Vannacht weer met lamp aan geslapen. Best snel in slaap gevallen ook dit keer…

Dag acht:

Idem dito. Leek wat losser allemaal. Lees: Leek! Ben veel buiten omdat het nu zomertijd is. Moet echt meerdere dagen binnen kunnen zijn bij de lampen om een goed oordeel te kunnen vellen. Vandaag dus een beetje van hetzelfde.

Dag negen:

Halvewege de nacht deed ik de zoutlamp op de slaapkamer uit. Werd daarna heel gespannen wakker en deed de zoutlamp weer aan en de spanning nam af. Ik vroeg me af: het moet toch niet zo zijn dat je nooit meer zonder zo’n lamp kunt? En telkens slapen met het licht aan, zou dat wel zo goed zijn? Het wordt tenslotte niet voor niets donker buiten: tijd om te gaan slapen!

Dag tien:

De kleinere zoutlamp wordt warm aan de buitenkant terwijl de grotere lampen koel blijven. Vraag me af of dit van belang is, voor de werking ervan. Maar wederom zijn de lampen een zeer prettige ervaring!

Dag elf:

Dit keer geslapen zonder de lamp. Werd heel gespannen wakker…

Dag twaalf:

In de woonruimte zijn de lampen nog steeds een lust voor het oog. Maar ze staan toch nog wat te ver van de zithoek. Degene die het verst vandaan zit merkt niets!

Dag dertien:

Plannen voor nog een kleinere zoutlamp voor vlak bij de zithoek (die uit meerdere delen bestaat). Toen er een onweersbui kwam, en iedereen naar binnen moest, hebben we de zoutlampen in het woongedeelte aan gedaan. Visite was er positief over. Geslapen met de zoutlamp aan en voelde me iets minder gespannen tijdens het ontwaken! Lucht voelt zuiverder. En ja, ik rook weer even ‘stof’. En toen ik beneden was heb ik de zoutlampen in de woonruimte voor de verandering eens meteen aangedaan (het was toch een donkere ochtend door het regenachtige weer), het verschil was goed te merken. Ook rook ik weer ‘stof’ en dat terwijl ik gisteren ochtend had gestofzuigd en alles had afgenomen met een vochtige microvezeldoek!

Dag veertien:

Laatste dag vandaag. De extra lamp komt er nog, voor de bovenste verdieping, ook omdat het daar nogal snel stoffig is.

Conclusie: fijne lampen, en voegen iets toe.

Waxinelichtjes

Eigenlijk ben ik ook benieuwd of waxinelichtjes werken, ook al heb ik twijfels over de werking hiervan omdat ze veel kleiner zijn en je steeds het kaarsje moet verangen. Maar die brandende kaarsjes kan ik dan wel neerzetten waar ik wil, daar waar de poezen niet bij kunnen komen. Dus, als ze binnen zijn dan laat ik ook nog weten wat mijn ervaring met Himalaya zout waxinelichtjes is!

Wordt vervolgd!

Update 2 maart 2020: de kaarsjes heb ik niet meer uitgeprobeerd. De zoutlampen staan er nog steeds.

Natuurlijk was ik ook sceptisch. Het zal wel per mens verschillen hoe dit ervaren wordt. Je hebt gevoelsmensen en mensen die weinig tot niets voelen…

Denk jij ook dat dit kan? Deel deze ervaring zodat meer mensen zien of het klopt. (Delen kan met de deelknoppen hieronder).

Himalaya zout
Himalaya zoutlamp.
Himalya zoutlamp

Diffuus licht…

Lekker lezen bij de zoutlamp? Een zoutlamp is geen leeslamp.

Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

7 reacties op ‘Helpt een zoutlamp? – Eigen ervaring, deel twee

 1. Ik ben ook een beetje aan het rondkijken of het iets voor mij is,maar ik heb wel gelezen dat het zout van de lamp wel gevaarlijk kan zijn voor katten.

  Like

  1. Hallo Angelique,

   Bedankt voor de waarschuwing! Het is gebleken dat het inderdaad gevaarlijk voor katten kan zijn als eraan gelikt wordt. Uit voorzorg staan de lampen nu uit de buurt van de poezen. (Deze waarschuwing heb ik inmiddels bij het artikel geplaatst).

   Like

 2. heeft iemand ervaring met de witte zoutlamp? schijnt deze niet te helder? Ik zou deze in de zithoek willen zetten. ik zie ook graag de paarse uit Iran voor op de slaapkamer. Iemand daar ervaring mee?

  Like

 3. Hoi Desiree, ook hier inmiddels 4 zoutlampen gekocht. 3 kleinere variant als nachtlampje voor op de slaapkamers en 1 grote zoutlamp van 12kg staat in de woonkamer. Ik slaap eigenlijk het liefst zonder lamp. Met lamp aan kan ik normaal gezien niet slapen. Gek genoeg ben ik toch paar keer met lamp aan in slaap gevallen. Later maakte ik wel uit of mijn man maakte hem uit. Mijn jongste slaapt juist liefst met lamp aan. Alleen zij heeft juist het felste lamp van iedereen. Alleen ik heb meer dat orange licht. Voor sfeer vind ik em zeker zoal heel mooi. Ik heb wel idee dat schonere lucht in het huis krijgen hiermee. Opvallend is dat Ik vaker moet vegen. Ook idee minder snel gestressd te zijn. Al heb ik wel automatisch oefeningen erbij. Verder hadden we warme dagen gehad en dan merk ik dat lamp minder aangaat. 12 uur achtereen lamp aan lukt hier nog niet. Groetjes x

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s