Fibromyalgie, vatbaarheid, menstruatie en overgang?

Zitten
Even gaan ontspannen is niet voor iedereen weggelegd tijdens een slecht fibromoment of ongemak, door omstandigheden e.d.

Dat je meer dan anderen last kan hebben van bep. verschijnselen rond de menstruatie en/of overgang is misschien ook wel herkenbaar voor jou?

Ook als je bijvoorbeeld ook nog HSP bent dan kun je hier flink last van hebben: een simpele menstruatie kan jou al volledig vellen als je pech hebt. (HSP heeft immers een gevoeliger gestel). Zo erg, dat je je ziek moet melden of wordt beïnvloedt in je dagelijks funtcioneren. Vlak voor de menstruatie kun je ook nog last van PMS hebben, onhandiger zijn dan anders en meer van die rare onverklaarbare dingen waar niet direct een antwoord op is. En dan ben je ook nog vatbaarder voor die verkoudheid of griep waarmee een huisgenoot of collega loopt… (Om nog maar niet te spreken over de gevolgen die dit kan hebben zoals bronchitis en/of veel heftiger hoestbuien – griepprik? Minder vatbaar worden is wat je kunt doen, zou je denken maar mijn ervaring is dat als je het krijgen moet, je het dan toch wel krijgt, behalve als je de griepprik krijgt – afkloppen).

Ook de overgang kan je – meer dan normaal zou moeten – flink je leven overhoop halen, zo erg dat je echt bent aangewezen op hormoontherapie wil je nog een beetje kunnen funtcioneren. Hierover wordt soms nog steeds niet zo makkelijk gepraat lijkt het, omdat het b.v. wordt gezien als iets dat er nu eenmaal bijhoort.

Dat is toch normaal?

Goed, het hoort erbij. Maar het moet niet zo zijn dat de fibromyalgie zo sterk verergerd op het moment dat je ongesteld bent en/of de overgang zit, zo erg dat je nauwelijks kunt lopen, of je armen nauwelijks omhoog kunt krijgen tijdens het aankleden of haren kammen. Of verergert de fibro de menstruatie en/of de overgang (wisselwerking)?

Let wel, ik heb het hier niet over degenen zònder fibromyalgie en/HSP. Ook zònder kun je er flink last van hebben en dit is per persoon verschillend. Maar ik lees maar weinig over vrouwen die deze combinatie ervaren, of welke behandeling men heeft gehad. Hormoontherapie kan de klachten verlichten, ja, maar niet iedereen durft dit aan. En die gangbare adviezen, die denk ik vooral worden gegeven door mensen die zelf geen fibro hebben, helpen ook niets.

Wat doe jij om deze ongemakken te verminderen?

Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

Advertenties

6 reacties op ‘Fibromyalgie, vatbaarheid, menstruatie en overgang?

 1. Hallo,ik heb fibromyalgie en tegen de tijd dat ik mijn menstruatie kan gaan verwachten verergeren mijn klachten zich enorm!! Dan kan ik bijna niet meer lopen vd pijn in mijn enkels (mijn zwakke punt normaliter)….en als ik dan mijn menstruatie een dag of 2 heb dan is het weer zo goed als over(op de normale klachten level dan). Ben wel blij dat ik lees dat het vaker voorkomt want je gaat toch twijfelen of je het je niet inbeeld. …..gr Angelique

  Like

  1. Hallo Angelique,

   Het is herkenbaar wat je schrijft. (In mijn geval vooral ook de pijn in de benen, de trap nauwelijks op komen o.a.)
   Veel sterkte.

   Groet,
   Désirée

   Like

 2. Hoi.. ik ben bijna 55 , al 12 jaar fybro en nu de overgang. Ik had hele goede tabletten gevonden, Feminosan. Maar na de griep in week 3 van dit jaar slaan de pillen niet meer aan. Ik neem ook 2x daags de kurkumapasta , de cbd pasta elke dag een rijstkorrel. Maar slapen , supersuper slecht, moodswings waar je eng van wordt ( normaal ook al bij fybro maar nu nog erger), opvliegers waardoor je gelijk hoofdpijn hebt… bah bah bah . Volgende week ga ik proberen iets anders in te nemen van Bloem ( op aanraden van Mn reformspecialust)…
  Iemand hier ervaringen mee?

  Like

 3. Hoi ik was ook al langere tijd op zoek naar informatie over fibromyalgie/overgang en ben blij je site gevonden te hebben. Zou nog blijer zijn als ik informatie over behandeling zou kunnen vinden. Ik heb al veel geprobeerd om mijn systeem tot rust te brengen maar de oplossing nog niet gevonden. De combi fibromyalgie/overgang kan je leven echt ontwrichten door, in mijn geval, heel slecht slapen en veel pijnaanvallen.
  Ik heb een half jaar hormoontherapie gedaan maar werkte ook niet afdoende en had veel bijwerkingen. Ik vind momenteel wat verzachting in mindfulness en lichte yoga maar met een beetje verzachting is ook alles gezegd. Hoor graag tips en ervaringen voor meer verlichting.

  Hartelijke groet Sas

  Like

  1. Hoi Sas,

   Ben ook heel benieuwd naar tips. Aangezien mijn hormoontherapie bijna ten einde is…

   Slecht slapen? Vaak niet uitgerust opstaan, bep. perioden. Herkenbaar.
   (En ook vaak veel te vroeg wakker worden uit een onrustige slaap, en daarna niet meer in slaap kunnen komen, zonder een valeriaanpil. En sinds we een ander bed hebben is de pijn tijdens het slapen wel wat afgenomen).

   Groetjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s