Fibromyalgie – vatbaarheid, menstruatie en overgang?

Zitten
Even gaan rusten of ontspannen is niet voor iedereen weggelegd tijdens een slecht fibromoment of ongemak

In zo’n periode kun je meer last dan anderen hebben van bepaalde verschijnselen rond de menstruatie of de overgang. Dit is misschien ook wel herkenbaar voor jou en wat doe je dan?

Veel factoren

Ook als je HSP (hooggevoelig) bent dan kun je hier flink last van hebben. Een HSP heeft immers een gevoeliger gestel. Want een HSP is fijnbesnaard.

Dagelijks funcioneren

De klachten kunnen zo hevig zijn dat je je zelfs ziek moet melden, omdat je sterk wordt beïnvloedt tijdens het dagelijks functioneren. Afspraken moeten worden verzet, of bepaalde klusjes uitgesteld.

PMS

Vlak voor de menstruatie kun je ook last van PMS hebben, onhandiger zijn dan anders en meer van die rare onverklaarbare dingen waar niet direct een antwoord op is.

Soms is traplopen zo zwaar dat je nauwelijks omhoog kunt komen.

Griep

Misschien ben je ook extra vatbaar voor een verkoudheid of griep, waarmee een huisgenoot of collega al rondloopt.

De gevolgen kunnen heftig zijn. Zoals een langdurige bronchitis, longontsteking of er zijn veel heftiger kinkhoest-achtige hoestbuien, die maar niet lijken te verdwijnen zonder een zware antibioticakuur.

Update 2020:

Zo ongeveer vanaf juli 2016 heb ik een paar keer zeer heftige griepperiodes meegemaakt, die vaak met antibiotica behandeld werden. Heftige hoestbuien, die erg lang aanhielden en niet vanzelf overgingen. Het kan te maken hebben met leeftijd.

Dit is ook wat een simpele verkoudheid of griep kan aanrichten. Meer hierover lees je in het boek ‘Wij horen met onze ogen!’.

We weten ook dat het huidige Coronavirus voor sommige mensen fataal zijn.

Minder vatbaar worden d.m.v. de griepprik kan een optie zijn.

Overgang

Ook de overgang kan je leven overhoop halen, zo erg dat je echt bent aangewezen op hormoontherapie of hormoonsuppletie wil je nog een beetje kunnen funtcioneren.

De overgang wordt gezien als iets dat er nu eenmaal bijhoort. Maar zoveel klachten, horen die daar ook bij?

Dat is toch normaal?

Goed, het hoort erbij. Maar het moet niet zo zijn dat de fibromyalgie zo sterk verergerd op het moment dat je ongesteld bent en/of in de overgang zit. Zo erg dat je nauwelijks kunt lopen of je armen omhoog kunt krijgen tijdens het aankleden of haren kammen.

Of verergert de fibro de menstruatie en/of de overgang (wisselwerking)?

Met of zonder?

Ik heb het hier niet over degenen zònder fibromyalgie of niet HSP zijn. Ook zònder kun je er flink last van hebben en dit is per persoon verschillend.

Er is weinig informatie te vinden over deze combinatie. Hormoontherapie kan de klachten wel verlichten, maar niet iedereen durft dit aan. En doorsnee gangbare adviezen (die denk ik vooral worden gegeven door mensen die zelf geen fibromyalgie hebben) helpen ook niets…

Middelen tegen klachten

Er bestaan vele (reguliere, homeopatische, orthomoleculaire) middelen. Maar moet jij die ook gaan gebruiken? Wat doe jij om deze ongemakken te verminderen? Wie raadpleeg jij hiervoor? Luistert men serieus naar al jouw klachten? Of heb je het gevoel in de kou te staan?

Update 2019: inmiddels ben ik gestopt met hormoonsuppletie (op aanraden arts). Hormonen mag je eigenlijk maar een aantal jaren gebruiken blijkbaar. Ik ben benieuwd hoe zal dit gaan.

Meer over fibromyalgie en andere zaken lees je o.a. in het boek Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie?

In Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie staan diverse tips

Lees meer over fibromyalgie over ouder worden en onhandigheid

Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

8 reacties op ‘Fibromyalgie – vatbaarheid, menstruatie en overgang?

 1. Ik heb al zeker 25 jaar heel veel last van PMS klachten. Nu ben ik in de Menopauze, maar nog steeds erge klachten. Ook klachten die sterk lijken op Fibromyalgie. Ik kom nu hier toevallig en ik lees zoveel herkenning. Maar wat kan ik doen om me beter te gaan voelen. Want dit is niet uit te houden altijd een griepgevoel hebben.
  Groetjes

  Like

  1. Beste Francis,

   Bedankt voor je reactie.

   In het boek Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie? staan vele tips voor klachtenverlichting. (Het onderwerp overgang komt ook aan bod).
   Ik raad je aan om dit boek te lezen.

   Groetjes, Désirée

   Like

 2. Hallo,ik heb fibromyalgie en tegen de tijd dat ik mijn menstruatie kan gaan verwachten verergeren mijn klachten zich enorm!! Dan kan ik bijna niet meer lopen vd pijn in mijn enkels (mijn zwakke punt normaliter)….en als ik dan mijn menstruatie een dag of 2 heb dan is het weer zo goed als over(op de normale klachten level dan). Ben wel blij dat ik lees dat het vaker voorkomt want je gaat toch twijfelen of je het je niet inbeeld. …..gr Angelique

  Like

 3. Hoi.. ik ben bijna 55 , al 12 jaar fybro en nu de overgang. Ik had hele goede tabletten gevonden, Feminosan. Maar na de griep in week 3 van dit jaar slaan de pillen niet meer aan. Ik neem ook 2x daags de kurkumapasta , de cbd pasta elke dag een rijstkorrel. Maar slapen , supersuper slecht, moodswings waar je eng van wordt ( normaal ook al bij fybro maar nu nog erger), opvliegers waardoor je gelijk hoofdpijn hebt… bah bah bah . Volgende week ga ik proberen iets anders in te nemen van Bloem ( op aanraden van Mn reformspecialust)…
  Iemand hier ervaringen mee?

  Like

 4. Hoi ik was ook al langere tijd op zoek naar informatie over fibromyalgie/overgang en ben blij je site gevonden te hebben. Zou nog blijer zijn als ik informatie over behandeling zou kunnen vinden. Ik heb al veel geprobeerd om mijn systeem tot rust te brengen maar de oplossing nog niet gevonden. De combi fibromyalgie/overgang kan je leven echt ontwrichten door, in mijn geval, heel slecht slapen en veel pijnaanvallen.
  Ik heb een half jaar hormoontherapie gedaan maar werkte ook niet afdoende en had veel bijwerkingen. Ik vind momenteel wat verzachting in mindfulness en lichte yoga maar met een beetje verzachting is ook alles gezegd. Hoor graag tips en ervaringen voor meer verlichting.

  Hartelijke groet Sas

  Like

  1. Hoi Sas,

   Ben ook heel benieuwd naar tips. Aangezien mijn hormoontherapie bijna ten einde is…

   Slecht slapen? Vaak niet uitgerust opstaan, bep. perioden. Herkenbaar.
   (En ook vaak veel te vroeg wakker worden uit een onrustige slaap, en daarna niet meer in slaap kunnen komen, zonder een valeriaanpil. En sinds we een ander bed hebben is de pijn tijdens het slapen wel wat afgenomen).

   Groetjes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s