Fibromyalgie – Meer pijn bij koud en vochtig weer?

Meer pijn bij kou - fibromyalgie
Antwoorden waren steeds hetzelfde, bij kou nam de pijn toe.

Dat kou en natheid meer pijn veroorzaken is algemeen bekend bij degenen die de diagnose fibromyalgie hebben gehad.

De gevoelstemperatuur is enkel persoonlijk meetbaar (maar toch ook niet onbelangrijk?), over het lichamelijke effect zijn de meningen verdeeld.

Andere mensen die ook pijn hebben tijdens kou

Op mijn vraag aan anderen met fibromyalgie over koude en natte dagen kreeg ik altijd hetzelfde te horen, namelijk: dat de moeheid en pijn dan erger waren. Zoiets zeggen ze niet voor niets, het moet ergens vandaan komen. Maar waar van?

Raar gevoel

Dit ervaar ik zelf ook zo. Het is een raar en moeilijk te omschrijven gevoel dat ik hier zal proberen te omschrijven. Ja, de pijn neemt sterk toe (en de moeheid ook bij vlagen) en een raar gevoel in het hele lichaam, vooral in de armen en de benen, alsof je wordt fijngeknepen als een verse citroen. Moeilijk te omschrijven gevoel, en je humeur lijdt er ook onder. Al die verzachtende middelen ertegen, die ik dagelijks probeer en trouw gebruik, laten dit niet geheel verdwijnen. Het blijft terugkomen.

Doorbloeding

Als je dagelijks Shiatsu voetmassage gebruikt (met zo’n apparaat b.v.) dan zou je denken dat het lichaam dit zelf wel opruimt, omdat hiermee de doorbloeding verbeterd. Meer bewegen idem dito. Of infrarood sauna. Nu ben ik geen arts of een behandelaar, dus ik durf hier verder geen uitspraken over te doen. Ik blijf het opmerkelijk vinden.

Bepaalde gevoeligheid?

Zou het niet gewoon zo zijn dat omdat mensen met fibromyalgie al lichamelijk zo gevoelig (geworden) zijn daarom meer dan anderen waarnemen/voelen? Ik heb verder van iemand met een burn-out gehoord dat deze persoon ook meer pijn ervoer tijdens de kou. Je zou dus misschien kunnen zeggen Hoe meer gevoelig iemand is (geworden), hoe meer de koude gevoelstemperatuur of al het nare ervan wordt waargenomen? Wel logisch eigenlijk. Het blijft gissen.

En gevoelstemperatuur laat zich niet meten. Ook niet beteugelen (met RET therapie of allerlei opbeurende affirmaties) of warmer kleden en de verwarming op 23 graden zetten helpen ook niet altijd voldoende, want dan kun je de transpiratiedruppels van je hoofd vegen (koud, warm, koud, warm; net opvliegers!). Het is er gewoon altijd, dat rare gevoel bij koude, waardoor pijn of moeheid toenemen…

Sommige mensen nemen een warme douche of bad, rood wijntje, kop soep, zonnebankje of een infrarood sauna tegen de pijn.

Meestal zit er in dit geval niets anders op dan uit te kijken naar wat warmer of droger weer!

Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s