Dikke dames schilderen?

Dikke dames schilderen, iedereen kan het Dikke dames schilderen, iedereen kan het Foto: Désirée

Hoe maak je de Dikke dames?

NB iets naschilderen voor eigen gebruik mag, verkopen mag meestal niet zomaar. Lees je hiervoor eerst goed in, regels veranderen soms door de jaren heen.

Iets schilderen waar je blij van wordt

Toen ik onlangs iets nieuws wilde gaan schilderen vond ik een superleuke afbeelding van het schilderij Dikke dames. En omdat het zo vrolijk, gezellig en makkelijk is om in huis erbij te hangen besloot ik het eens na te maken. Gezien al die workshops Dikke dames schilderen die er al een tijdje zijn en waaruit vaak de mooiste creaties ontstaan moest dit toch best te doen zijn?

Materialen

Met felle kleuren acrylverf, geschikte kwasten in verschillende diktes en met afgeronde en afgeplatte koppen, een canvasdoek en een printje van de afbeelding moest het lukken!

Dikke dames voorbeeld
Printje als voorbeeld

Even ter info voor degenen die ze nog niet kennen: “Dikke dames” is een serie schilderijen van de schilder Theo Broeren. Daarna hebben diverse mensen hun eigen dames (en heren) geschilderd in een andere stijl. Maar alles komt op hetzelfde neer: Gezelligheid en overvloed, dus weelde! Het voorbeeld dat ik heb gebruikt is van El van Leersum.

Gezellig de Dikke dames schilderen

Nodig

 • Geduld en tijd
 • Fel licht of daglicht
 • Eventueel fijne achtergrondmuziek
 • Iets te drinken voor jezelf (bv. flesje bronwater, of een lekker wijntje)
 • Printje voorbeeld
 • Oud tafelkleed of hobbytafel
 • Kwasten (verschillende dikte, stug rond, afgeplat en zacht spits/aquarelpenseel)
 • Palet of mengbord (oud groot bord)
 • Canvasdoek (Action, Kwantum of speciaalzaak voor schildersbenodigdheden)
 • Acrylverf (in je favoriete kleuren en zwart, wit en huidskleur/lichtbeige)
 • Bakje en potje water

Klaar? Dan kunnen we nu beginnen! Kijk goed naar het voorbeeld, hoe staan ze en hoe wil jij ze erop hebben? Wil je dezelfde tinten gebruiken of andere? Zet je verf in de kleuren die je het eerst gaat gebruiken van te voren klaar bij het palet of bord, en doe eerst de kleuren die je het eerst gebruikt (logisch) op het palet/bord. Gebruik niet meteen te veel of te weinig want acrylverf droogt best snel. Maak eerst de kwast nat en druk hem in een tissue. Verdun de verf als het al een tijdje staat met een heel klein beetje water. En anders sprenkel je wat druppels water erover. Leef je uit. Schilder eerst de tafel. Daarna bepaal je de positie van de dames en heren. Schilder hun huid. Kleed hen aan. Maak met een spits zacht penseel van echt haar (bv. aquarelpenseel) zachte zwarte vloeiende lijnen. Schilder daarna verder en als laatst vul je de tafel, gebruik je fantasie. Er mogen best enkele dagen tussen zitten vanwege de droogtijd.

Oud schilderij overschilderen of nieuw doek

Ik had nog een geschilderde canvas liggen, een vrij donkere ets, die toch maar stond te versloffen (en in de weg stond) dus dat moest eerst worden aangepast voordat ik echt kon beginnen. En dat was nog een heel gedoe want een donkere ondergrond maakt dat felle kleuren niet goed uit de verf komen. De afbeelding die ik namaakte had een donkere bovenkant dus dit scheelde wel iets. Voor de felle kleuren moest ik daarom veel moeite doen maar eerst een laag wit voordat je de definitieve tint erop doet wil ook weleens helpen (ik werk met meerdere lagen verf in dezelfde kleurennuances bv. lichter/donker voor meer perspectief). Het diner paste ik iets aan. Met een gloednieuwe canvas doek gaat het beter en komen felle tinten meteen mooi uit. Dus, koop als het even kan liever een nieuw doek.

Verf mengen

Natuurlijk was ik niet meteen tevreden. Huidkleur was eerst te flets, dan weer te geelbruin alsof ze te lang onder de zonnebank hebben gelegen, dus om daarna eindelijk de juiste tint te hebben gaf voldoening. Ik had geen standaard huidkleur direct uit de tube beige/huidkleur gebruikt maar er wat wit, roze, geel en rood doorheen gemend voor meer schaduw of perspectief. Standaardkleuren alleen maken de boel zo vlak, net een ingekleurde schoolplaat. Het mengen kun je leren, en je moet er een beetje gevoel voor hebben zodat je spontaan aparte en mooie tinten krijgt. (Over mengen komt misschien nog wel een apart blogartikel).

Leuk om te doen!

Het is niet precies hetzelfde geworden als het voorbeeld, en ik had het niet af in slechts een dag (fibromyalgie). Maar dat maakt niet uit, het is leuk om te doen en daar gaat het om! En hierdoor is het schilderij een beetje uniek, ook al heb je het nageaapt.

Tot de volgende keer!

Meer schilderen

2 reacties op ‘Dikke dames schilderen?

 1. Hoi Desiree
  Ja ik heb ook al dikke dames gemaakt , was heel mooi geworden
  Heb afgelopen week voor mijn dochter een schilderij gemaakt met as in verwerkt van haar opa en oma
  mijn vader en moeder.
  Die hadden we en paar weken geleden uit gestrooid op een ven in Eindhoven daar hadden ze elkaar toen ze 16jaar waren leren kennen met schaatsen op dat ven Heb er wel 10jaar over gedaan eer ik ze uit kon strooien .Dat ik er klaar voor was. Met mijn vader sprak ik erover dat ik dat ging doen. Maar gelukkig wist hij en ik toen niet dat ik er 10jaar over deed. voor ik het kon .Ik had een groot hart gemaakt van papier mache botenlak als vernis houd hij goed lang.
  En die tussen het riet vanaf de kant gegooid.
  een beetje as op het water . De rest onder een boom in gegraven.
  Maar hierna ga ik zeker weer een dikke dames schilderij maken. Ik had ook een El van Leersem die met die tafel vol lekker gebak en 4dames Heel leuk om te doen.
  groetjes Marianne

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s