Neem toch een hoortoestel

Slecht horen is wennen
Slechter gaan horen is in het begin soms niet meteen te merken. Foto: Désirée L.

Hoorhulpmiddelen zijn er in diverse soorten en maten. Als je er niet aan gewend bent dan kun je er huiverig voor zijn. Maar soms ook niet.

Soms wordt je een hoortoestel opgedrongen als je met ouderdomsslechthorendheid te kampen krijgt. En als je zwaar slechthorend of doof bent een CI.

Natuurlijk heeft een goed passend hoortoestel heel veel nut, zo een die volledig is afgestemd en afgesteld naar jouw behoefte en gehoorverlies. Een goed passend CI ook, voor sommige mensen. Daar mensen verschillend zijn is het voor een buitenstaander of een leek op dit gebied moeilijk voor te stellen wat voor type hoorhulpmiddel het beste past bij iemand.

In het verleden riep ik weleens dat iemand zichzelf tekort doet als hij geen hoortoestel neemt. Deze uitspraak heb ik inmiddels een beetje bijgesteld omdat ik het nu van meerdere kanten bekijk. Als iemand bjvoorbeeld geen CI wil dan zij het zo, als je als dove zonder hoorhulpmiddel door het leven wil blijven gaan ook. En ook als je zwaar slechthorend of doof bent geworden en goed gewend bent aan je hoortoestel waarom zou je dan nog iets veranderen? Verandering hoeft voor sommige mensen niet altijd een verbetering te zijn. Zelf heb ik ooit ook een CI aangeraden gekregen maar omdat ik al zo lang gewend ben aan mijn hoorhulpmiddel en de manier van (rest- ) horen heb ik dit niet laten doen (en ook omdat er nog andere gezondheidsperikelen zijn en om nog wel meer redenen).

Manier van leven

Als iemand daar gewoon gelukkig mee is, niet anders is gewend en zijn eigen weg hierin heeft gevonden wie is degene dan die vertelt dat hij maar een toestel of een CI moet nemen? Een CI is net als zoveel operaties niet zonder risico. Je dwingt iemand met een te grote neus toch ook niet tot plastische chirurgie?

De keuze voor een hoorhulpmiddel is zo persoonlijk. Daar valt eigenlijk niet zoveel over te zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s