Lekker buiten in de muggen

Langpootmuggen steken niet Langpootmuggen steken niet.

Het is weer zover, eindelijk zijn er weer van die zwoele zomeravonden! Lekker buiten natafelen bij een glas prosecco, rosé, bronwater…

Als je middenin de stad woont en op een patio of binnenplaats zit dan heb je waarschijnlijk niet zo’n last van vliegend ongedierte. Als je wat meer in de natuur bent dan kan het zijn dat het ene lichaamsdeel jeukt na het andere!

Muggenleed

Zo zit je nog nietsvermoedend naar de schitterende laaghangende zon te kijken, zo gefrustreerd zit je daarna ineens vanwege de allesoverheersende jeuk te krabben. Witte kleding, lange mouwen en lange zomerbroeken, het helpt meestal geen zier want daar steken ze soms zo doorheen. Inspuiten met spul helpt soms ook niet – op die ene met DEET na en dan met name dat gele flesje met de rode dop en beginletter A in sommige gevallen en wat doe je dan? Een paviljoen kopen met muggengaas? Een klamboe spannen? Overal waxinelichtjes plaatsen met citronella? Veel knoflook eten? Een ventilator (sommige steekbeesten hebben een hekel aan wind)?

We hebben ooit meegemaakt dat ontelbare kleine vliegjes massaal in de brandende schaal met citronella-kaarsvet vlogen. De volgende ochtend zag het kaarsvet zwart van de vliegjes, en hebben we er geen last van gehad omdat ze er direct invlogen. Het was dan wel een grote brede platte schaal met een dik lont.

Onzichtbare mugjes

Kleine mugjes die lijken op vliegjes kunnen de boel ook goed terroriseren. Ze worden knutten of mietsen genoemd en je ziet ze amper vliegen! Ze komen bijvoorbeeld voor in gebieden waar veengrond is. Dat is juist het gemene van die beestjes, je ziet ze niet maar je voelt ze wel. Ze kriebelen of steken en soms kan het gebeuren dat je hele onderbeen onder de kleine rode bultjes zit alsof de kat een vlooienplaag heeft en jou heeft aangestoken. Rond 21 juni schijnen ze gelukkig weer te verdwijnen. Alvast een toast op de mug-loze zomeravonden!

Transparante mugjes, die op een raam wel zichtbaar zijn Transparante mugjes, die op een raam wel zichtbaar zijn.

 

Fijnmazige doeken houden steekmugjes tegen Even griezelen. Fijnmazige doeken houden steekmugjes tegen.

Update okt. 2019: Middelen waarin DEET zit vervang ik vaker door wat druppels eucalyptusolie met amandelolie (of kruidnagelolie erbij).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s