Langpootmug
Langpootmuggen steken niet

Het is weer zover, eindelijk zijn er weer van die zwoele zomeravonden! Lekker buiten natafelen bij een glas prosecco, rosé of bronwater.

Als je middenin de stad woont en op een patio of binnenplaats zit dan heb je waarschijnlijk niet zo’n last van vliegend ongedierte. Als je wat meer in de natuur bent dan kan het zijn dat het ene lichaamsdeel jeukt na het andere. Lees hieronder de tien tips en andere ongein.

Muggenleed

Zo zit je nog nietsvermoedend naar de schitterende laaghangende zon te kijken, zo gefrustreerd zit je daarna ineens vanwege de allesoverheersende jeuk te krabben. Witte kleding, lange mouwen en lange zomerbroeken, het helpt meestal geen zier want daar steken ze soms zo doorheen. Inspuiten met spul helpt soms ook niet – op die ene met DEET na (met name dat gele flesje met de rode dop en beginletter A)* in sommige gevallen en wat doe je dan? Een paviljoen kopen met muggengaas? Een klamboe spannen? Overal waxinelichtjes plaatsen met citronella? Veel knoflook eten? Een ventilator (sommige steekbeesten hebben een hekel aan wind)?

Massale zwerm

We hebben ooit meegemaakt dat ontelbare kleine vliegjes massaal in de brandende schaal* met citronella-kaarsvet vlogen. De volgende ochtend zag het kaarsvet zwart van de vliegjes, zo hebben we er geen last van gehad omdat ze er direct invlogen. Het was een grote brede platte schaal met een dik lont.

Men zegt: laat geen restje water staan in de tuin, daar komen larven in. Maar op snikhete dagen laat ik toch een vogeldrinkbakje staan. Vogeltjes drinken ervan en baden erin. Ook lusten ze wel een insect.

Onzichtbare mugjes

Kleine mugjes die lijken op vliegjes kunnen de boel ook goed terroriseren. Ze worden knutten of mietsen genoemd en je ziet ze amper vliegen! Ze komen bijvoorbeeld voor in gebieden waar veengrond is. Dat is juist het gemene van die beestjes, je ziet ze niet maar je voelt ze wel. Ze kriebelen of steken en soms kan het gebeuren dat je hele onderbeen onder de kleine rode bultjes zit alsof de kat een vlooienplaag heeft en jou heeft aangestoken. 

Rond 21 juni schijnen knutjes of mietsen gelukkig weer te verdwijnen. (Alvast een toast op de knutloze zomeravonden!)

Transparante mugjes, die op een raam wel zichtbaar zijn Transparante mugjes, die op een raam wel zichtbaar zijn.

 

Fijnmazige doeken houden steekmugjes tegen Even griezelen. Fijnmazige doeken houden steekmugjes tegen.

*Hoe hoger het percentage DEET hoe effectiever. (Zie ook de tips hieronder).

Tegen de jeuk van een muggenbeet wil appel cider azijn (appelazijn) op een vochtig watje vaak helpen!

De tien tips (of eigenlijk meer) op een rijtje:

 1. Spul met DEET (hoe hoger het percentage, hoe effectiever)
 2. Tuin paviljoen met antimug gordijnen (door kieren kunnen ze wel naar binnen, tegen kleine knutjes en andere steekbeesten zijn de mazen soms te groot)
 3. Klamboe boven de tuintafel-tuinset
 4. Bedekte kleding en schoeisel (niet al te dun of luchtig, wat een nadeel kan zijn op een warme zomeravond)
 5. Grote citronella kaarsen in platte schalen van betere kwaliteit (letten op brandgevaar!)*
 6. Ventilator plaatsen in de buurt waar je zit
 7. Veel knoflook eten/plaatsen (twijfelachtige tip die bij mij niet helpt)
 8. Rozemarijn, lavendel of munt in pot bij zitplaats
 9. Insecten sticks plaatsen (soort wierook stokjes in het groot, plaatsen uit de buurt van tuinplanten op een vrije plek in aardewerken potje of bakje met wat zand of steentjes -geen plastic!)
 10. Geurtoren maken en op tuintafel bij je zithoek plaatsen (leuke etagiere met schijfjes citroen, takjes kruiden zoals munt, lavendel en halve sinaasappels met knuidnagels, hielp bij mij maar voor korte duur en fruitvliegjes kwamen ook op bezoek)
 11. Koffieprut of kruidnagelolie (oliebrander) branden*
 12. Jezelf insmeren met eucalyptus en kruidnagelolie*
 13. Binnen blijven met een insectenlamp (als niets helpt)

*Update okt. 2019: Middelen waarin DEET zit vervang ik vaker door wat druppels eucalyptusolie met amandelolie (of kruidnagelolie erbij). Neem een schoon glazen potje of flesje met draaidop. Vul dat voor ongeveer een kwart, of een bodempje, met amandelolie en doe daar 3 druppels eucalyptusolie bij. Extra sterk: 3 druppels kruidnagelolie bijvoegen. Neem van het mengsel ongeveer een druppel ter grote van een eurocent (of meer) als je je gaat insmeren. Of het bij jou werkt weet ik niet maar het werkt tot nu toe bij mij. (Het mengsel uit de buurt van katten houden).


*Update juli 2020 over de platte citronella-schaal:

In 2015 was de schaal met het gele kaarsvet en het dikke lont nog van andere (lees: betere) kwaliteit. Deze kaars brandde rustig en zoals het hoorde. Het hielp tegen ongedierte in de buurt van onze zitplaats. Hij stond er gewoon en konden lekker rustig zitten. Citronella kaarsen waren doorgaans gewoon geel.

Jaren later mochten we op ’n rustige zwoele avond een soort van “buiten-brandhaard” blussen nadat het lont volledig vlam vatte. Het vuur werd ruim dertig centimeter hoog. Het betrof een kaars in een platte witte schaal van aardewerk en blauwkleurig kaarsvet, uit een andere winkel dan voorheen voor nog geen vijf euro (goedkoop is duurkoop blijkt achteraf).

Het lont was kort genoeg in het begin maar toch ging het fout. Ook werd deze kaars in de winkel en op het etiket wel citronella genoemd ook al was hij niet geel maar blauw.

Kijk goed uit waar je dit soort kaarsen koopt. Matige kwaliteit kan in dit geval gevaarlijk zijn! Beter één die wat meer kost dan twee of meer slechte die zomaar in de fik vliegen (of maak er zelf een met o.a. citroen).

*Koffiegeur, insecten sticks of kruidnagelolie kan ook wespen op een afstand houden. Wespenvangers met limonade lokt ze maar ik jaag ze liever weg. De papieren fake wespennest hielp niets bij ons en er werd gewoon een wespennest in de gevel gemaakt waar de nepper hing (!). Met bijenbekjes is dit opgelost.

Een reactie op “Lekker buiten s’avonds bij muggen en mietsen – 10 tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s