Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Wie is het mooiste van het land? Foto: D. Lageweg
Wie is het mooiste van het land? Foto: Désirée L.

Wie is het mooiste van het land? Wie kent de uitdrukking nog? Jij bent de mooiste van het land. Jezelf kunnen zien in barre tijden is dat niet mooi?

Met het horen van negatief nieuws slaat de grond onder je voeten vandaan. Als je beseft dat je iets niet meer kunt of jezelf met anderen gaat vergelijken kun je aan jezelf gaan twijfelen of jezelf zelfs lelijk gaan vinden. En ga je de spiegel mijden.

Hoe meer je de spiegel mijdt, hoe verder je van jezelf af komt te staan en des te vaker ga je jezelf verafschuwen, diep van binnen. Stel je voor hoe dat voelt. In elk geval heel onprettig. En onprettige gevoelens zijn een signaal maar ook best wel funest. Ze zeggen vaak ook Pas als je jezelf accepteert, kun je van een ander houden.

Jezelf accepteren?

Hoe leer je weer van jezelf te houden? Dat gaat vaak niet in slechts een dag, dit duurt maanden soms zelfs jaren! Het is afhankelijk van wat je allemaal hebt meegemaakt, je opvoeding en/of de mensen in je omgeving.

Steun vanuit omgeving

Als je geen steun van je omgeving ervaart zoek dan hulp bij een professional. Het kan een heel stuk schelen als je een hulpverlener kent die naar je luistert zonder meteen te oordelen of je in een hokje plaatst met een of andere vage diagnose waar je niets mee kunt of voor extra (bal-) last zorgt. Gewoon je verhaal kunnen doen en beseffen dat jij er ook mag zijn. Dat is helend!

In de spiegel kijken

Wees niet bang voor de spiegel. Mocht je intussen zijn verandert in een soort schim van jezelf bekijk dan eens goed hoe je er graag uit zou willen zien. Eruit zien als een fotomodel is misschien onhaalbaar of onnodig. Vraag jezelf af of datgene wat je ziet in overeenstemming is met wat je voelt, met wat je wilt of zou willen uitdragen (misschien voel je jezelf op dit moment niet krachtig en wil je kracht uitstralen). Verander wat er te veranderen valt of binnen de mogelijkheden ligt.

Boost

Enkele ideetjes voor een nieuwe boost, die mij ook enorm hebben geholpen:

  • Denk eens aan een kleurenanalyse (vaak erg prijzig, misschien kun je de kosten delen met vrienden of familie die mee willen?)
  • Andere sieraden (of laat oma’s sieraden die toch maar liggen te liggen omdat het niet past vermaken tot iets nieuws naar eigen ontwerp bij de edelsmid!)
  • Andere kledingstijl (waar je eerst sportief was kan je veranderen in casual chic – ga op zoek naar looks op fotosites zoals bv. Pinterest).
  • Ander kapsel (kijk welk kapsel geschikt is bij je gezichtsvorm, let op de kleur die past bij je teint en niet perse wat hip is)
  • Kijk in de spiegel en bedenk dat jij niet de narigheid, je kwaal of je handicap bent maar een mens met gevoel en wensen en luister daarnaar. Kijk wat er nog wel mogelijk is (misschien kun je geen danser of danseres meer worden maar wel vijf of vijftien minuten op de bruiloft van je broer dansen of op het tuinfeest van je beste vriendin).
  • Herinner de tijd waarin je nog spontaan was en verbindt dat gevoel of dat beeld met jezelf.
  • Herinner leuke en positieve dingen, complimenten die je kreeg van anderen of de eerlijke lieve woorden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s