Hoelahoepen met fibromyalgie? – Deel 2

Hoelahoepen met fibromyalgie en andere klachten, kan dat? Hoelahoepen met fibromyalgie en andere klachten, kan dat?

Zoals beloofd mijn bevindingen rondom hoepelen met fibromyalgie. We zijn ongeveer een maand verder. Zijn strakke buikspieren, kilo’s afgevallen en een soepele rug de kers op de taart?

Om dit te bereiken denk ik dat je elke dag een half uur lang moet hoepelen, misschien nog wel langer.

Hoe het ging

In het begin kreeg ik blauwe plekken rond mijn middel, wat te verwachten was. Ik kom momenteel vanwege de fibromyalgie en de vermoeidheid helaas niet verder dan de vijf minuten in het begin. Ook niet meer keer kunnen ronddraaien dan in het begin, het blijft steken op een schamele twaalf of vijftien keer.

Extra belastende factoren

Ik denk dat het ook te maken had met het feit dat bepaalde persoonlijke omstandigheden erin hebben gehakt. Een stressvolle periode waarin vervelende of andere dingen op de voorgrond staan is funest bij fibromyalgie (voor veel kwalen eigenlijk) en maakt dat je nog meer vermoeid bent dan anders.

Doorzetten

Ik heb dagen gehad dat ik dacht hoepel maar op met je fibromyalgie, ik ga hoepelen! Maar na vijf minuten kreeg ik het benauwd, de pijn nam toe en werd daardoor gedwongen om te stoppen. Meestal ga ik door op zo’n moment omdat je er soms overheen komt waarna het bewegen iets beter gaat. Al is dit wisselend. De ene keer kun je het bewegen langer volhouden dan de andere keer; en dat gebeurt keer op keer. Er zit geen stijgende lijn in, de limit blijft steken of is steeds hetzelfde. Op zo’n moment is het weer even moeilijk om de zon te zien.

Doel

Mijn doel was om ongeveer een half uurtje een paar keer per week lekker te kunnen hoepelen en het resultaat te bekijken. Dat is mijn doel nog steeds. Ik blijf het proberen. Ik heb de hoepel niet voor niets in huis! En anders zal ik mijn doel (moeten) gaan bijstellen.

NB. Dit is een persoonlijke ervaring, raadpleeg bij twijfel een arts als je jezelf afvraagt of je ook fibromyalgie hebt en klachten herkent.

Dit blog is ontstaan op basis van eigen ervaringen. Als je vragen, tips of opmerkingen hebt, deel ze dan vooral in de comments, onderaan de blogartikelen. Zo kunnen we elkaar helpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s